Seminarium om och med Merit Hemmingson den 2 april 2016.

Seminarium om och med Merit Hemmingson den 2 april 2016. 

Merit Hemmingson i samtal med Visarkivet

Jazzpianist, organist, folkmusikförnyare och sångerska. Svenskt visarkiv bjuder in till seminarium om och med den mångsidiga musikskaparen Merit Hemmingson. 

Musiken har alltid varit en konstant i Merit Hemmingsons liv. Hon var inte mer än fyra år när hon plockade upp dragspelet, vid sju års ålder började hon spela piano. I ungdomen upptäckte hon jazzen och så fort gymnasiet var avklarat flyttade hon från Jämtland till Stockholm där hennes egen karriär som jazzpianist snabbt tog fart.

Mot slutet av 1960-talet, efter turnéer i såväl Sverige som USA, bytte Merit Hemmingson musikalisk riktning. Hon slog sig ner bakom hammondorgeln och deltog i en framgångsrik – men också omdebatterad – förnyelse av folkmusiken. I början av 1970-talet släppte hon tre album med tolkningar av svensk folkmusik och samtliga av dem sålde guld.

Mångsidig musikskapare

Seminariet, där Merit Hemmingson själv deltar, behandlar hennes långa musikerliv genom olika tidsepoker och i olika genrer: som jazzpianist under tidigt 60-tal, med hammondorgel och röst i folkmusikvågen på 70-talet, de musikaliska projekt som har följt därefter och den revival hennes musik fått på 2000-talet. Dessutom visas filmmaterial med Merit från 60-talet.

Seminariet hålls den 2 april inom ramen för Folk- och världsmusikgalans seminarieprogram.

Medverkande

  • Merit Hemmingson, musiker
  • Roger Bergner, forskningsarkivarie med ansvar för jazzsamlingarna vid Svenskt visarkiv
  • Sverker Hyltén-Cavallius, forskningsarkivarie vid Svenskt visarkiv samt docent i etnologi som i boken Retrologier (2014) undersökt hur sjuttiotalets svenska populärmusik sprids och tas upp i internationella nätverk i vår tid
  • Wictor Johansson, forskningsarkivarie vid Svenskt visarkiv med inriktning folkmusik
  • Samtalsledare är Viveka Hellström, som genomfört flera forskningsprojekt om svenska jazzsångerskor

Fri entré

Tid: lördag 2 april kl 14.30

Plats: Västerås Konserthus

Öppet för alla intresserade, fri entré!

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.