Lyssna på hela mästerspelmanskonserten från S:t Jacobs kyrka. Foto: Torbjörn Ivarsson/Sveriges Radio

Lyssna på hela mästerspelmanskonserten från S:t Jacobs kyrka. Foto: Torbjörn Ivarsson/Sveriges Radio 

Lyssna på mästerspelmän

Lördagen den 27 augusti var det folkmusikfest i Kungsträdgården i Stockholm. Svenskt visarkiv arrangerade en mästerspelmanskonster i S:t Jacobs kyrka – nu kan du lyssna på den!

Dans- och spelmanstämman är en årligt återkommande folkfest i musikens tecken. Besökare från hela landet brukar komma för att lyssna, titta, träffas och spela. 2016 medverkade bland annat Peter Puma Hedlund, Ann Christine Granfors, Skäggmanslaget och Stockolms Spelmanslag.

Mästerspelmanskonsert i S:t Jacobs kyrka

I samband med Dans- och spelmansstämman arrangerade Svenskt visarkiv en mästerspelmanskonsert i S:t Jacobs kyrka. För musiken stod Leif Göras från Rättvik och Anders Jakobsson från Orsa som belönats med Zornmärket i guld. Dessutom Åsa Jinder på nyckelharpa och Susanne Rosenberg på sång.

Zornmärket i guld delas varje år ut av Svenska Folkdansringen. Guldmärket tilldelas en eller två spelmän som av juryn anses vara synnerligen framstående traditionsbärare. De spelmän som har erhållit Zornmärket i silver eller guld har rätt att titulera sig riksspelman.

Hela mästerspelmanskonserten spelades in av Sveriges Radio och finns nu att lyssna på.

Mer om Spelmansstämman

Läs mer om Spelmansstämman i Kungsträdgården.

Dans- och spelmansstämman arrangerades av Nationella Rådet för Traditionell Folkmusik och Dans som består av:

I samarbete med Svenskt Visarkiv och Stockholms stad.