Klåjnklådan turnerar på asylboenden

Klåjnklådan turnerar på asylboenden 

Klåjnklådan på turné

Musiken är navet i mötet som uppstår när Scenkonstmuseets Klåjnklåda är ute på turné på asylboenden tillsammans med Kajsa Dahlström, museipedagog, och hennes kollega Cilla Colt.

Klåjnklådan är en låda fylld med instrument, vilken har sina anor i Musiklådan som Riksutställningar, dåvarande Rikskonserter och Musikmuseet skapade redan 1974. Under våren 2016 har Klåjnklådan i samarbete med Rädda barnen besökt olika asylboenden i Sverige för att uppmuntra till lek och interaktivitet mellan barnen.

Intensiv turné

Parallellt med denna turné är Klåjnklådan ute och besöker förskolor. Konceptet är detsamma, den enda skillnaden är att åldrarna är mer spridda på asylboendena och att det är svårt att förutsäga hur gruppen kommer att se ut. Och därför ser alla dagar lite olika ut, konstaterar Kajsa Dahlström.

– Vi besöker mellan ett och fyra boenden per dag och alla boenden har varit olika. Något som är gemensamt är dock att vi alltid möts av massor av folk som vill hjälpa till att packa ur instrumenten ur vår fullastade bil. Både vuxna och barn kommer och hjälper till och vips så är alla lådor inne i rummet. Rummet möbleras så att vi får en liten scen och färgglada små mattor placeras ut som barnen kan sitta på. Klåjnklådan med alla instrument ställer vi i mitten. När vi sedan hämtar alla barnen sjunger och dansar vi långdans tillsammans in i rummet.

Möts i musiken

Kajsa berättar att det märks att barnen tycker att det är spännande att det händer något, de kommer springande ut när de ser bilen komma. Men det är inte bara barnen som tycker att det är spännande, ofta sitter även vuxna och ungdomar med och lyssnar. Tillsammans med barnen spelar och musicerar de i cirka 45 minuter. Dagen avslutas alltid med att barnen får ett guldfärgat maracasägg som de får behålla som ett minne.

– Då och då gnistrar det till och man känner att det verkligen blir ett samspel och musikskapande tillsammans. Musiken är navet i mötet, där är det lätt att mötas då språket inte är gemensamt. Efter att ha spelat tillsammans känns det som att det skett ett verkligt möte, även om vi inte pratat så mycket. Barnen får skapa något vackert tillsammans och samtidigt göra något roligt, berättar Kajsa.

Hittills har Klåjnklådan varit på turné i Gävleborgs län, där de besökte Sandviken, Järvsö och Söderhamn. Järfälla kommun har även fått besök av Klåjnklådan. Näst på tur står Simrishamn och Uppsala.

Får glädje och energi

På frågan vad Kajsa själv bär med sig från besöken berättar hon att det bästa är alla nya möten med barnen.

– Det är något i att skapa musik tillsammans som är väldigt glädjefyllt. Jag bär även med mig de stunder som man känner att det blev en gemensam musikalisk stund. Efteråt känner jag mig glad och påfylld med energi!

Klåjnklådan är ett samarbete mellan Scenkonstmuseet, Länsmusiken i Stockholm och Stockholms musikpedagogiska institut.

Läs mer om Klåjnklådan här.