Kärlekssånger - Önskebandet Foto: Martin von Schmalensee 

Kärlekssånger – Önskebandet

Folksångerskan Ulrika Bodén och nybildade Önskebandet arbetade tillsammans i ett projekt där de skapade nya dräkter till gamla kärlekssånger.

Ulrika Bodén, sångerska, låtskrivare, administratör, bokare och initiativtagare till projektet, sökte efter kärlekssånger i sitt eget visbibliotek och på Svenskt visarkiv. Hennes tanke var att arrangera dessa på ett personligt sätt och bygga upp en repertoar för inspelning och konserter.

Sökande efter ljudbild

Målsättningen var att skapa en samling sånger som var genomarbetade både vad gäller text och musik på ett annat sätt än vad det annars finns tid till i folkmusikgrupper. Repertoaren skulle beröra och inspirera och leda utvecklingen framåt för folkmusikensembler i Sverige.

Ulrika Bodén bildade en grupp med musiker, Önskebandet, som hjälpte henne i sökandet efter en särskild ljudbild. Instrument som användes var bland andra nylonsträngad luta och gitarr, kvartstonstrumpet, tumpiano, klockspel och en trumma med marimbaliknande ljud. Repetitionerna spelades in för att deltagarna inte skulle glömma alla idéer som dök upp vid jammandet.

Alternerande musiker

– Ibland har de andra tyckt att jag varit onödigt noggrann och gått in på detaljer, men detta är en av de mest kreativa faserna i att skapa musik så jag lägger gärna tid på det, säger Ulrika. Den absolut största svårigheten har dock varit rent tidsmässigt, att få till tider när alla kan mötas och repa. Eftersom vi bor så utspridda i landet behövs en planering långt i förväg, tillägger hon.

Denna erfarenhet resulterade i anlitandet av alternerande musiker för de flesta i bandet för att kunna utveckla projektet inom en rimlig tidsrymd.

Dra med folk i energin

– Min summering är att vi lyckats med det jag önskade; att skapa en repertoar med stor spännvidd, från riktigt lugna och känslosamma visor till rytmiska och fartiga låtar som drar med folk i energin, avslutar Ulrika.

I januari 2012 spelade musikerna in en demo. Med den beviljades de fonogramstöd vilket ledde till inspelning av ett album i början av 2013 liksom releasespelningar och turnerande med start hösten 2013.

Fakta om projektet

Projektnamn: Kärlekssånger–Önskebandet

Projektägare: Home Studio Gustav Hylén

Samarbetsparter: Ulrika Bodén och Svenskt Visarkiv

Beviljades 75 000 kronor i ansökningsomgång 2011:1

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.