Sevda – Exclusive Collector's Edition

Sevda – Exclusive Collector's Edition 

”Kan det bli bättre? Nej.”

Onsdagen den 15 juni gav Svenska Dagbladet ett album betyget 6 av 6 och skrev: ”Kan det bli mycket bättre? Nej, knappast, i alla fall inte om man vill påminnas om det vitala musikklimat som rådde i det tidiga 70-talet”.

Omdömet gällde utgåvan Sevda, två cd och en dvd i en liten box, med den legendariska svensk-turkiska frijazzgruppen Sevda.

Sevda-boxen är den senaste utgivning på Caprice Records, ett bolag som i år fyller 40 år och precis flyttat till nya lokaler i Nacka. Caprice Records ingår i verksamheten för Musikverket. Ett enklare sätt att förklara vad Caprice är vore att kalla det för – Statens Skivbolag.

40 år med unik musik

I 40 år har det bolaget gett ut unika utgåvor med musik som annars kanske inte hade dokumenterats för eftervärlden. Huvuddelen av utgivningen rör klassisk musik, folkmusik och jazz.

– Caprice har sedan starten gett ut lite drygt 900 titlar. Drygt 400 av dem är på vinyl, säger Marie Wisén, chef på Caprice, som just nu är färd med att packa upp från flyttlasset.

Allt ska till Spotify

Caprice har i framtiden som uppgift att bevara och sprida detta arkiv. Ett sätt är förstås att digitalisera det.

– Mycket finns redan på Spotify och vårt mål är att allt ska dit, säger Marie Wisén.

– Ett stort problem med streamingtjänster är dock att det fortfarande är svårt att söka på till exempel klassisk musik. Streamingtjänster är utformade för att söka på låtar, vilket inte alls passar viss musikgenrer. Vi arbetar för att detta ska bli bättre.

Stort Capriceintresse utomlands

De genrer som Caprice företräder tillhör samtidigt de där skivutgivning fortsätter och fortfarande efterfrågas. En ambitiös, påkostad box med jojk, som Caprice gjorde ett nytryck av, sålde till exempel slut direkt.

– Vi märker stort intresse för vårt arkiv från utlandet, säger Marie Wisén.

– Från USA efterfrågas våra utgåvor med kompositörer som till exempel Wilhelm Stenhammar (1871–1927) och Ture Rangström (1884–1947). I Japan är intresset generellt stort för nyskriven svensk musik.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.