Foto: Miki Anagrius

Foto: Miki Anagrius 

Interplay London/Sweden

Svenska och Londonbaserade jazzmusiker ska tillsammans ta fram ett innehåll baserat på musikernas personliga erfarenheter och unika stilar.

Ulf Rådelius arbetar på Musik i Syd, en av organisationerna bakom projektet Interplay–London/Sweden 2012. Samarbetsprojektet har fått stöd från Musikverket.

Vad är det viktigaste målet?
– Att sammanföra musiker av olika ålder, kön, bakgrund och tradition och få dem att spela med varandra och att dela med sig. Det händer något i den musikaliska dialogen när en 20-åring och en 57-årig musiker befinner sig i samma rum. På organisationsnivå är målet att lära oss bli bättre på att initiera och sjösätta internationella utbyten och samarbeten.

Vad har du lärt dig av samarbetet?

– Vi är än så länge i uppstartsfasen, men jag har redan förstått vikten av tydlighet och framförhållning när det gäller att få ihop sex musiker från två länder. Det är viktigt att fästa så mycket som möjligt på papper. Jag har också fått en fördjupad förståelse kring kommunikation med olika människor. Det går inte alltid att prata likadant med en 20-årig svensk kvinna som spelar trumpet, som med en 50-årig britt som spelar bas.

Är det något som inte har gått som du har tänkt dig?
– En musiker var tvungen att hoppa av projektet i ett sent skede, både till hennes egen och vår besvikelse. Då gällde det att ställa om snabbt, ibland är det tur att man är jazzmusiker. Det löste sig med en ny deltagare så sent som i förrgår, så nu kan jag pusta ut, åtminstone lite grann.

Fakta om projektet

  • Namn: Interplay – London/Sweden 2012
  • Projektägare: Ulf Rådelius
  • Projektstöd från Musikverket: 240 000 kr i ansökningsomgång 2011

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.