Het debatt om sexism

Fler än Musikverket riktar blåslampan mot ojämställdheten i musiklivet. På senare tid har fokus riktats mot sexismen i operavärlden, på scen och bakom kulisserna.

Musikverket arbetar för att främja ett jämställt musikliv inom ramen för jämställdhetsuppdraget, bland annat genom stöd till jämställdhetsprojekt och samtalsserien Musikliv i balans – sanning och konsekvens.

Ojämställdheten i musiklivet har hamnat i fokus även i kulturdebatten. När Expressens operakritiker Gunilla Brodrej kritiserade Göteborgsoperan för bristande genusmedvetenhet och för att sätta upp kvinnoförnedrande operaporr och fick hon höra att vad hon behövde var ett rejält ”kylskåpsknull”.

Det blev startskottet för en debatt där fler har valt att tala ut om sexismen i operavärlden, bland annat Malena Ernman som skriver själv om sina erfarenheter i Expressen.

Programmet Studio Ett i P1 uppmärksammar den 4 april en annan aspekt av ojämställdheten i musiklivet, nämligen glastaket för kvinnliga musiker och tonsättare, i en intervju med musikern, forskaren och författaren Marie Selander. Hennes senaste bok, Inte riktigt lika viktigt, ingår i Svenskt visarkivs skriftserie.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.