Iskra skapade en egen plats på den svenska musikscenen. 

Gränslös musik som bok och album

Med instrument och leksaker skapade de gränslös musik och ett eget utrymme i musiksverige. Nu släpps boken Iskra – gränslös musik som en del av Svenskt visarkivs jazz-serie. Samtidigt släpper Caprice Records ett digitalt album med musiken.

Iskras banbrytande improvisationsmusik utmanade traditionens gränser. De spelade inte bara med instrument, även leksaker och hemmagjorda ljudverktyg hade en viktig roll i deras fantasifulla och gränslösa musikskapande.

Musiken har beskrivits som ”ren erotik” med den friaste formen av jazzen som utgångspunkt. Men egentligen finns det ingen etikett som passar för deras obegränsade musik

Dynamiska decennium

I boken Iskra – gränslös musik berättar journalisten Bo C Bengtsson om Iskras tjugo år under de politiskt och kulturellt dynamiska 70- och 80-talen, då gruppen skapade sig ett eget utrymme på den svenska musikscenen. Med konserter, musikverkstäder och radio- och tv-produktioner för både vuxna och barn nådde Iskra en stor publik.

Boken om Iskra är en del av Svenskt visarkivs jazz-serie och rikt illustrerad med fotografier och tidningsklipp.

I samband med att boken kommer ut släpper Caprice Records också ett digitalt album med tretton Iskra-låtar, varav flera tidigare outgivna.

Köp boken
Lyssna på Iskra – gränslös musikSpotify eller köp på iTunes