GMLSTN JAZZ 2014 och 2015

Festivalen GMLSTN JAZZ tar svenska och internationella artister till Göteborg. Festivalen hade premiär 2014 och året därpå utökades den till en hel vecka med scener i hela staden. Målet är att få fler att upptäcka jazz och att skapa en mötesplats för artister och publik.

En festival handlar om mer än bara musik. GMLSTN JAZZ vill skapa möten – möten mellan publik och artister, lokala och internationella musiker, unga och äldre. 2015 gjordes finaldagen till en familjedag där det bjöds på allt från jazz för barn via ungdomsstorband till avslutningskonsert med det New York-baserade musikkollektivet Snarky Puppy.

Lokalt samarbete

Festivalen är djupt förankrad i Göteborg, totalt 13 jazzklubbar runt om i staden anslöt sig till programmet 2015. Arrangörerna ser samarbetet med lokala föreningar och företag som viktigt. Bland annat stod ett lokalt möbelföretag för utsmyckningen av festivalområdet vid Kvibergs kaserner och band från regionens kulturskolor spelade på finaldagen. För att integrera unga i verksamheten satsades det till 2015 också på ett samarbete med Team Göteborg, en pool med ungdomar och unga vuxna som deltar som volontärer vid evenemang.

Jämställdhet i fokus

GMLSTN JAZZ arbetar för ett jämställt musikliv. Klubbarna hade 2015 en könsfördelning på 55,5 procent män och 45,5 procent kvinnor, och siffrorna för de spelningar som festivalen själva bokade är 66,5 procent kvinnor och 33,5 procent män. Utöver detta anordnades ett antal seminarier om jämställdhet och musik i anslutning till festivalen.

Efter två år då publikantalet och deltagande har ökat och organisationen har växt satsar GMLSTN JAZZ vidare. I framtiden hoppas de kunna bygga vidare på de internationella kontakterna och fortsätta ha fokus på ungdomar och publikens deltagande.

Fakta om projektet

Projektnamn: Gamlestaden Jazzfestival
Projektägare: Föreningen Gamlestaden Jazzfestival
Beviljades 200 000 i ansökningsomgång 2013:2 och 150 000 kronor i ansökningsomgång 2014:2

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.