Fiol. Foto: Mrs Magic/Flickr (CC)

Foto: Mrs Magic/Flickr (CC) 

Genussamtal på Open Folk

Hur står det till med jämställdhet och genus i folkmusiklivet? Och är det bättre att lära sig spela av Näcken än via landets folkmusikutbildningar? Det är ämnena för Musikverkets två seminarier på Open Folk i Malmö 29-31 mars, i anslutning till Folk- och världsmusikgalan.

Det blir inte bara prisutdelning och festligheter när folkmusikbranschen samlas i Malmö i slutet av mars. I samband med Folk- och världsmusikgalan anordnas tre seminariedagar under namnet Open Folk. Sammanlagt blir det över 30 programpunkter, däribland två seminarier som anordnas av Musikverket.

Bättre att lära sig av Näcken?

Utbildning och likriktning står på schemat när Svenskt visarkiv bjuder in till panelsamtal. Vi har aldrig haft så många och så skickliga folkmusiker som nu och det tack vare landets folkmusikutbildningar, hävdar vissa. Men det kostar på, musik- och folkhögskolornas utbildningar har lett till likriktning och homogenisering, menar andra. I denna panel diskuteras musikutbildningarnas påverkan på folkmusiken, både dess möjligheter och begränsningar.

Tid: torsdag 29 mars 14.30–15.30

Musikliv i balans – sanning och konsekvens

Musikens jämställdhet och genus, kvotering, musikaliska normer och fria konstnärliga val. Det är några av punkterna som kommer att diskuteras under Musikverkets panelsamtal Musikliv i balans – sanning och konsekvens. Samtalet leds av kulturkonsulenten och rådgivaren Ulrika Lind och kommer att sändas direkt här på hemsidan för den som inte kan lyssna på plats.

Tid: fredag 30 mars 16.00–17.00

Samtalet är en del i en serie som arrangeras inom ramen för Musikverkets jämställdhetsuppdrag. Se tidigare samtal ur serien här.

Mer om Open Folk och Folk- och världsmusikgalan.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.