15 januari–5 februari kan det fria musiklivet söka projektbidrag från Musikverket.

15 januari–5 februari kan det fria musiklivet söka projektbidrag från Musikverket. 

Gå på jämställd festival i sommar

Vi kan se fram mot en mer jämställd festivalsommar – 26 festivaler har fått stöd av Musikverket för mer jämställd artistbokning. Var och när de äger rum hittar du här!

Delsbostämman

För åtta år sedan tog Delsbostämman steget från att vara en av landets äldsta traditionella spelmansstämmor till att bli en tvådagarsfestival med unga, aktuella folk- och världsmusikband. Förra året utökades festivalen med ytterligare en dag och alla människor boende på asylboenden i Hälsingland bjöds in – så även i år.

Delsbo, 1–2 juli 2017

Visfestivalen i Västervik

Sedan 1966 har Visfestivalen tagit plats i den gamla slottsruinen i Västervik. Under åren har nästan hela Musiksverige har stått på scenen – nya talanger bredvid etablerade musiker. Det är en klassisk scen där en ny okänd artist presenteras varje kväll. Ted Gärdestad fick en gång chansen här, precis som Lars Winnerbäck, Lars Demian och Peter Lundblad.

Västervik, 13–15 juli 2017

Öland Roots

Festivalen Öland Roots erbjuder urban musik i landsbygdsmiljö. Festivalen engagerar 120 musiker och en rad andra konstnärer som bjuder in besökarna till interaktiva och kostnadsfria workshops. Öland Roots tema är kärlek, solidaritet och medvetenhet. All mat som serveras är vegansk.

Stora frö, Öland, 13–15 juli 2017

Backafestivalen

Backafestivalen – den lilla festivalen med det stora hjärtat – har sedan starten varit en öppen mötesplats för världskultur och musik. 2017 års upplaga kommer att erbjuda ett varierande program med huvudsaklig inriktning på folk och världsmusik men också dans, nycirkus och scenkonst kommer att erbjudas. Utöver konserter och föreställningar kan besökarna ta del av workshoppar och seminarier.

Österlen, 14–15 juli 2017

Gotland Chamber Music Festival

Gotland Chamber Music Festival (GCMF) samlar världskända musiker tillsammans med unga musiker från Sverige för att bo, jobba och spela tillsammans i en vecka. GCMF bjuder på inspirerande och varierade konserter i Visby och runt omkring på Gotland.

Gotland, 24–28 juli 2017

Korrö Folkmusikfestival

Korröfestivalen bjuder på svensk och nordisk folkmusik kryddad med rootsmusik från hela världen. Under festivalen kan besökarna bland annat se konserter med etablerade grupper och nya band i olika stilar, dansa till otaliga timmars livemusik, prova på folkmusik och dans, jamma och se utställningar och intervjuer med artister.

Korrö, Småland, 27–29 juli 2017

Norbergfestival

Norbergfestival lyfter fram utforskande och nydanande musikuttryck och är ett forum där experimentella och sökande konstnärer ges möjlighet att testa sina idéer mot en öppen men kritiskt kunnig publik. Ambitionen är att programmet ska utmana och att både utövare och publik ska våga mer.

Norberg, 27–29 juli 2017

Ådalen 21

Ådalen 21 har satt Härnösand på den populärkulturella Sverigekartan. Ådalen 21 har en annan form än en traditionell festival – besökarna ger sig först ut på en musikalisk kryssning för att väl i land besöka klubblandet på en gammal tobaksfabrik.

Härnösand, 28 juli 2017

Storsjöyran

Storsjöyran i Östersund är en av Sveriges äldsta och största musikfestivaler. Festivalen består av två delar – den tvådagar långa musikfestivalen och Yranveckan – en blandad kulturfestival för teater, musik, design och film. På musikfestivalens sju scener samsas stora turnerande produktioner och smala, experimentella artister inom bland annat pop, metal, EDM, hiphop och R’n’B.

Östersund, 28–29 juli 2017

Urkult

Urkult är en folk- och världsmusikfestival som sedan 23 år tillbaka jobbat för att skapa gränsöverskridande kulturmöten i en anda av fred, kärlek, inkluderande och samförstånd. På Urkult får besökarna musikakter från världens alla hörn – musik du hört förut och musik som fångar nya lyssnare.

Näsåker, Ångermanland, 3–5 augusti 2017

Hällevik Tradjazzfestival

Hällevik Tradjazzfestival 2017 blir den fjortonde. Över 100 musiker och 20 band underhåller från sex olika scener som alla ryms inom bekvämt gångavstånd. Tradjazzfestivalen har gott renommé – musiker och orkestrar från hela Europa står i kö för att få komma dit och spela. Stor variation i utbudet och lättillgänglighet gör att publiken är stor och varierande.

Hällevik, Blekinge, 10–13 augusti 2017

Change Music Festival

Change Music Festival är en gränslös kammarmusikfestival med ambitionen att skapa musikaliska och konstnärliga möten fria från genrens konventioner. Här kan kammarmusikern, folkmusikern, skådespelaren, jonglören och streetdansaren mötas sida vid sida och skapa nya upplevelser tillsammans.

Varberg och Kungsbacka, 10–13 augusti 2017

Kalvfestivalen

Kalvfestivalen är en mötesplats för ny musik där gränsöverskridande projekt mellan musik och andra konstarter tar plats. Inriktningen är ny musik i den klassiska traditionen, men festivalen rymmer också musik i gränsområdet till andra genrer som elektroakustisk musik, improvisation och ljudkonst.

Kalv, Västra Götaland, 11–13 augusti 2017

Backyard Sessions Malmö

Backyard Sessions Malmö fokuserar på besökarens elektroniska musikupplevelse. Utöver spelningarna består festivalen även av en barnhörna, ett konstprojekt och en barbecue där lokala kockar gör under av snabbmat. Bokningarna innehåller en bred mix av artister inom deep house, techno och electronica.

Malmö, 26–27 augusti 2017

Popaganda

Popaganda är en av Stockholms stora popmusikfestivaler. Traditionsenligt avslutar den festivalsommaren med en blandning av internationella indie-superstjärnor och svenska stjärnskott och klassiker.

Stockholm, 1–2 september 2017