Två kvinnor tittar på en dator.

I projektet Future Songwriting har unga tjejer fått lära sig mer om musikproduktion. Foto: Ida Olsson 

Framtidens låtskrivare formas

I en mansdominerad bransch vill projektet Future Songwriting bana väg för kvinnliga musikskapare. Projektet fick bidrag från Musikverket i ansökningsomgång 2017:1.

Projektet Future Songwriting vill få unga tjejer att satsa på musikproduktion. Under tre år har totalt 50 tjejer i 12–19-årsåldern fått handledning i att skriva, producera och framföra sina verk som släppts på fysisk skiva. Projektet har avslutas med releaseturné där låtarna framförs för publik.

Deltagarna har inte någon stor erfarenhet sen tidigare, men ett starkt intresse för musik. Fokus ligger på berättelser i textförfattande, att skriva om det som är viktigt och att värdera sin egen historia.

– Att öka kunskapen och förståelsen runt låtskrivande är det huvudsakliga målet med
projektet. Detta för att ge tjejerna större möjligheter att se sina styrkor i en del av musikvärlden som annars är mer given för killar, skriver projektledaren Ida Adée Olsson i projektets ansökan till Musikverket.

På längre sikt hoppas projektet kunna bidra till att öka kulturlivet och ge utrymme för fler kvinnliga låtskrivare och musikproducenter.

Fakta om projektet

Namn: Future Songwriting
Projektägare: Ida Olsson
Projektstöd från Musikverket: 100 000 kronor kronor i ansökningsomgång 2017:1