Alsarah & The Nubatones spelar på Clandestino Botnik 2015. Foto: Carlos NYC Photo

Alsarah & The Nubatones spelar på Clandestino Botnik 2015. Foto: Carlos NYC Photo 

Festival och fjällvandring

Från barock till hiphop. Flera samarbetsprojekt med ekonomiskt stöd från Musikverket möter publiken i sommar. Här hittar du några av dem.

Inte i min trädgård

Hur klingade den vida världen när den äntligen ”upptäcktes” av européerna? De som petade och grävde i andras trädgårdar med varierande grad av taktkänsla. Det prisade musikkollektivet Bastard Barock tar er med till Perus katedraler och afrikanska byar. Barockkabarén Inte i min trädgård utforskar de kulturella och musikaliska implikationerna av det koloniala arvet i Europa och sätter dem i ett modernt ljus.

Spelas i Stockholm och Oslo i juni och i Malmö och Köpenhamn i November

The Nordic Ishrak Ensemble

Re:Orient har sjösatt en ny ensemble – The Nordic Ishrak Ensemble med traditionell musik från mellanöstern. Ensemblen förenar några av Sveriges mest framstående musiker från Syrien och Irak. Repertoaren består av folkkära verk från de båda länderna – sånger om hopp, kärlek, och förtröstan.

Konsert i Malmö 18 juni och Stockholm 7 juli

Isidors kulle

Välkommen på musikmöte på Isidors kulle i Skåne. Huaröds Kammarorkester utlovar en musikalisk blandning utan skyddsnät. Bland årets artister finns bland andra operastjärnan Kristina Hammarström och världsdirigenten Esa-Pekka Salonen.

Musikmöte på Isidors kulle 28 juni

Barn på Skeppsholmen

Kulturfyren ordnar en rad barnkonserter på Skeppsholmen i Stockholm i sommar. På programmet finns allt från svenska dagissånger till musik och sagor från de södra och östra delarna av Afrika. Flerkulturell, nyskapande, icke-kommersiell kultur för barn mellan två och nio år utlovas.

Start 27 juni med Tronco Flamenco på scen, se hela programmet

Sonica Sequence

Elektronmusikern och tonsättaren Lisa Nordström dyker upp lite här och var i världen under sommaren. Sonica Sequence är en serie improviserade konserter och platsspecifika möten med lokala musiker i Japan, Kuba och Indonesien. Projektet genomförs i samarbete med skiv-, boknings-, och produktionsbolaget ajabu!

Sonica No.2 – Habana Vieja (Lisa Nordström & Hanser Santos Gómez) from Lisa Nordström on Vimeo.

Läs mer (på engelska)

Clandestino Botnik

Ett genreöverskridande elektroniskt uppror, underground-akademiska utflykter och suggestiv ljudkonst. Clandestino Festival blandar olika konstformer och samtal och vill erbjuda ett nydanande alternativ till kommersiell mainstreamkultur. En bred uppställning av svenska och internationella artister spelar.

Clandestino Botnik 24–26 juli

Jazz, Folk & Fjäll

Följ med på en fjällvandringsturné med musikerna Mia Marin, Hanna Wiskari och Jens Comén. Musiker och publik vandrar tillsammans bort från civilisationen, in i den jämtländska fjällvärlden där de upplever musik i en oexploaterad miljö.

Tre fjällspelningar i augusti

Bolivia hos Krukmakaren i Ystad

Krukmakaren i Ystad är en liten scen för musik, konst och poesi. Temat för sommaren är Bolivia och i centrum står den bolivianska vispoeten Matilde Casazolas musik. Sångerna framförs både på svenska och spanska av Gitte Pålsson (Ystad) och Juan Carlos Cordero (La Paz, Bolivia) med stöd av flera lokala gästmusikanter.

Tisdag till torsdag 2 juli–23 juli

Fire! Orchestra intar Europa

Hyllade Fire! Orchestra spelar en osalig blandning av jazz, noise och improvisationsmusik. Nu ska storbandet, som består av drygt 30 framstående svenska musiker, bege sig ut på Europaturné med stopp i bland annat Danmark, Tyskland och Slovenien.

Lyssna och läs mer

Musik & Medmänsklighet 2015

Vad gör vi med musiken och vad gör den med oss? Körfestivalen Musik och medmänsklighet presenterar körer från olika delar av världen, däribland Manado State University Choir. Det blir även ett symposium som undersöker frågor kring musiken och medmänskligheten med föreläsningar, workshoppar, panelsamtal och allsång. Bakom arrangemanget står Eric Ericson International Choral Centre.

Musik & Medmänsklighet 19–24 augusti 2015 i Stockholm

Kwaai

Det svensk-sydafrikanska hiphopsamarbetet Kwaai blandar vilt, både vad gäller språk och stil. Under 2013 visades resultatet upp på svenska scener, i sommar är det dags för konserter och workshoppar för ungdomar i Sydafrika, Zambia och Zimbabwe.


Lyssna, titta och läs mer om Kwaai

Fler projekt med ekonomiskt stöd från Musikverket

Mer om Musikverkets stöd till samarbetsprojekt i musiklivet

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.