Facebook-sjuk 

Facebook-sjuk

Facebook-sjuk var ett humoristiskt folkmusikaliskt berättarprojekt baserat på intervjuer i Dalarna om avund då och nu, internetvanor, Facebook-känslor och trivsel. 

Med hjälp av intervjuer med 54 personer från Dalarna i alla åldrar och samhällsskikt, sökte Krackel Kapell och poeten Fanny Danielsson bland folkmusikens skrönor och studerade deras relevans i dag. Genom samtal lockade de till eftertanke och skratt, lyfte upp skamliga känslor och avdramatiserade dessa.

Nutida berättelse – äldre folkmusik

– Det vi vet är att människors känslor, passion, kärlek, avund, svartsjuka, inre ljus och mörker är ungefär likadana nu som för 100 eller 150 år sedan. Vilket gör det extra intressant att koppla äldre folkmusik till nutida berättelser, säger Maria Hultgren, violinist i Krackel Kapell.

– Människor i Dalarna var både sorgsna, uppgivna, gladlynta som folk är mest, nästan alla intervjuade besvärades av avund, färre av svartsjuka. Men så gott som alla intervjuade var verkligen så kallade lokalpatrioter i den bemärkelsen att de kände en väldig förtröstan och kärlek till sin födelseort, tillägger Maria Hultgren.

Vissa intervjuade blev överengagerade i ämnet och intervjutiden behövde därför begränsas. Det var också svårt att välja i det gigantiska materialet med uppteckningar och att finna musik som passade ämnet.

Kaxiga Näckar och övermodiga forskarlar

En tankenöt var att välja riktning på projektets egen känsla.

– Är Facebook-sjuk något tragikomiskt eller humoristiskt eller bara en tragedi? Att spegla kaxiga näckar och övermodiga bataljer med forskarlar mot osäkra Borlängebor som känner sig kraftlösa redan vid 22 år kan vara intressant, säger Maria Hultgren och Fanny Danielsson.

Förstudien ledde fram till musikföreställningen Facebook-sjuk i Dalarna, The Event, också denna med stöd av Musikverket. Folkmusikgruppen Krackel Kapell svarade för musiken och Fanny Danielsson skrev texterna.

 

Fakta om projektet

Projektnamn: Facebook-sjuk

Projektägare: Maria Hultgren AB

Samarbetspart: Fanny Danielsson

Beviljades 90 000 kronor i ansökningsomgång 2012:1

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.