Etnojazzgruppen Syster Fritz turnerade i Burma i tre veckor. Foto: Syster Fritz

Etnojazzgruppen Syster Fritz turnerade i Burma i tre veckor. Foto: Syster Fritz 

Etnojazzgruppen Syster Fritz möter Burma

Under tre veckor turnerade etnojazzgruppen Syster Fritz i Burma. Totalt 14 konserter och tre workshoppar genomfördes tillsammans med lokala artister. Målet var att sprida glädje och en känsla av kontakt med omvärlden till publiken i det slutna landet.

Syster Fritz består av Helena Andersson Bromander, Sara Backström Lindeberg, Peter Frykholm och Charlotte Magnusson. Under vintern 2012 turnerade bandet i Burma tillsammans med Nwe Nwe, Soe Moe Thu och May Thet Saw, tre lokala artister som ingår i det burmesiska kulturkollektivet Arts Traveler.

Förberedelserna inför turnén pågick under hela hösten. Repertoaren sattes utifrån de utmaningar och möjligheter som projektet gav. För att underlätta det praktiska på plats anpassades även valet av instrument efter förutsättningarna – så lätt och smidigt som möjligt var ledordet. Kontrabasen fick till exempel stanna hemma den här gången.

Spelade för 4 000 personer

I början av december var det dags att resa till Sydostasien, där Syster Fritz mötte Arts Traveler-artisterna för fortsatta repetitioner. Premiären hölls den 6 december 2012 inför en publik bestående av högskolestudenter på Myanmar Institute of Theology i Yangon. Därefter fortsatte turnén och totalt spelades föreställningen för ungefär 4 000 barn, ungdomar och vuxna. Dessutom genomfördes tre musik- och rytmworkshoppar på en blindskola.

”Starka minnen”

Efter tre veckor i Burma reste Syster Fritz hem igen med nya kontakter och många intryck i bagaget. I projektredovisningen skriver gruppen:

”Det starka gensvar vi fick vid varje föreställning – med barn som skrattade så de kiknade åt våra clowner och gruppens humoristiska inslag, som klappade med spontant under de svängiga låtarna och som lyssnade andäktigt under de poetiska stunderna – kändes som kvitto på att vi uppfyllde vårt viktigaste mål med råge. Vi bär med oss många känslomässigt starka minnen. Att som kvinnodominerad ensemble sjunga om vänskap och frihet på en statlig ’training school’ för flickor som betraktas som brottslingar och där väcka glädje och sång var starkt.”

Fakta om projektet

Projektnamn: Syster Fritz möter Burma
Projektägare: Syster Fritz c/o Andersson Bromander musik
Samarbetspart: Arts Traveler
Beviljades 205 950 kronor i ansökningsomgång 2012:2

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.