Karin Rehnqvist testspelar en av de 200 kyrkklockorna.

Karin Rehnqvist testspelar en av de 200 kyrkklockorna. 

En Mycket Stor Konsert

Musik för världens största musikinstrument, på världens största scen, med hela världen som publik. Den 8 juni går En Mycket Stor Konsert av stapeln.

På Sveriges största ö är det tätt mellan kyrktornen, sammanlagt uppskattas antalet kyrkklockor på Gotland till över 200 stycken. I början av juni kommer de att ljuda tillsammans i En Mycket Stor Konsert – ett samarbetsprojekt med stöd från Musikverket.

Följ med bakom kulisserna

Klockrent – En Mycket Stor Konsert from Darya Allaf on Vimeo.

100 klockare

De cirka 100 klockspelare som ska delta vid uruppförandet kommer att vara utspridda över hela ön, vissa av dem är yrkesverksamma klockare, en del är pensionärer och några är nybörjare.

Musiken som blev klar i slutet av februari är specialskriven av etnologiprofessorn Owe Ronström, domkyrkoorganisten Claes Holmgren och tonsättaren Karin Rehnqvist.

Samarbete med Sveriges Radio

Hos initiativtagaren Owe Ronström hade tanken grott i ett år när Sveriges Radio och de andra samarbetsparterna hoppade på tåget. När beskedet om finansieringen från Musikverket väl kom blev svaret kort och koncist: ”Oj.”

– Det har varit som att kliva in i ett laboratorium. Som musiker eller tonsättare har man ofta en föreställning om hur musiken kommer att låta. I det här fallet var det helt tomt, det går inte att föreställa sig ljudet från ett såhär gigantiskt instrument. Vi ger oss in i ett outforskat musikaliskt rum.

Vad är ljud?

Enligt Owe Ronström väcker musikprojektet två frågor. Vad är ljud? Och var är ljud?

– Alla som har befunnit sig i ett orkesterdike vet att sitter man bakom pukorna så hör man inte fiolerna så bra. Här befinner vi oss i ett jättelikt rum, 18 mil långt och fem mil brett, det är svårt att ta in rent kognitivt.

Hela världen kan lyssna

Publiken befinner sig dessutom på en ännu större yta. Konserten kommer att direktsändas i Sveriges Radio P2, ett antal radiostationer i Europa, en i USA och över hela klotet via webben.

Den som vill kan följa projektets framfart på webben, både på svenska och engelska.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.