Alice Tegnér 150 år. Foto: Karl Sandels/Bonnierarkivet/Scanpix

Alice Tegnér 150 år. Foto: Karl Sandels/Bonnierarkivet/Scanpix 

En mångsidig jubilar

I år är det 150 år sedan Alice Tegnér föddes. Musikverket firar jubileet med att publicera delvis unikt arkivmaterial ur hennes rika produktion. Dessutom ges fördjupade inblickar i Alice Tegnérs konstnärskap.

Barnvisornas moder

Alice Tegnér (1864–1943) är för många de svenska barnvisornas moder. Visor som Bä, bä, vita lamm, Mors lilla Olle och Ekorrn satt i granen är för flera generationer lika förknippade med barndomen som självklara delar av det svenska kulturarvet. Samtidigt är det en visskatt som lever än i dag och som är föremål för nyinspelningar.

Ett omfattande material

I Musikverkets arkiv och bibliotek finns stora delar av Alice Tegnérs verk, såväl originalkompositioner i autograf (handskrifter) som förlagsutgivna vishäften. Delar av denna produktion publiceras nu och blir därmed tillgängliga för alla.

Sjung med oss, Mamma!

Alice Tegnérs barnvisor gavs ut i sammanlagt nio häften med titeln Sjung, med oss Mamma!. Av dessa publicerar Musikverket nu de fem första, innehållande många efterfrågade klassiker. Till detta kommer en förteckning över alla visor som ingår i de fem häftena.

Konstmusiken

Mindre känd för det stora flertalet men väl så intressant är Alice Tegnérs konstmusikaliska produktion. I denna ingår körverk, sonater för violin och piano samt andra instrumentala stycken. Noterna till fem av de mest efterfrågade verken görs nu tillgängliga, fria att ladda ner och spela. En förteckning över Alice Tegnérs verk i autograf – handskrifter av färdiga verk och skisser – publiceras också.

Fördjupande artiklar

Arkivmaterialet fördjupas och kompletteras med artiklar om Alice Tegnérs mångsidiga konstnärskap. Musikforskaren Kajsa Paulsson skriver om hur visorna kom till och hur de förnyade barnvisan som genre. Musikforskaren Christina Tobeck skriver om hur viktig konstmusiken var för Alice Tegnér.

Ta del av detta unika Alice Tegnérmaterial.

Den 10 mars äger ett seminarium rum på Musik- och teaterbiblioteket om musikskaparen Alice Tegnér. Det blir visning av delar av Alice Tegnérs notsamling. Därefter kommer Christina Tobeck att samtala med folkmusikern Marie Länne Persson om Alice Tegnérs skapande inom olika genrer. Arrangör är Alice Tegnér-sällskapet.

Tid och plats: Musik- och teaterbiblioteket, Torsgatan 19, den 10 mars kl 17.00.

Alla handskrivna noter och äldre tryckta utgåvor med Alice Tegnérs verk som finns på Musik- och teaterbiblioteket ingår även i projektet Kvinnliga tonsättare som Musikverket gett ekonomiskt stöd till.

 

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.