Moses Pergament. Foto: Anders Nyström

Moses Pergament. Foto: Anders Nyström 

En kväll om Pergament och Grünewald

Utanförskap och kreativitet i början av 1900-talet är temat för en kväll med samtal kring musikkritikern och kompositören Moses Pergament samt konstnären Isaac Grünewald. Arrangerar gör Musikverket, Kungliga Musikaliska Akademien, Föreningen för judisk kultur i Sverige och Konserthuset.

Den finlandsvenske kompositören och musikkritikern Moses Pergament (1893–1977) var på sin tid ansedd som en av de stora profilerna inom svensk konstmusik, mest känd som musikkritiker och skribent i Svenska Dagbladet. Hans intresse för ny musik bidrog till förståelsen för och acceptansen av de nya radikala strömningarna inom musiken.

Den Judiska Sången

Moses Pergament var även kompositör och skrev bland annat det stora verket Den Judiska Sången, som återutgavs av Caprice Records 2014. Musiken tillkom i slutet av andra världskriget och växlar mellan sinnesstämningar av djup bitterhet, stolthet och tillförsikt.

Modernismens främste företrädare

Scenografen, konstnären och professorn vid Konstakademien Isaac Grünewald (1889–1946) var den främste företrädaren för modernismen i Sverige och en av sin tids mest framgångsrika svenska konstnär.

Kring Pergament och Grünewald och deras tid samtalar experterna inom ämnet: Per Gedin, författare till boken Isaac Grünewald. Modernist och människa, Henrik Rosenberg, docent i historia och författare till avhandlingen Moses Pergament och den kulturella identifikationens dilemma omkring 1920–1950, samt musikvetaren och musikjournalisten Carl-Gunnar Åhlén. Moderator för samtalet är Sven Kristersson, teaterkompositör, musiker och professor vid Musikhögskolan i Malmö.

Samtal och livemusik på Konserthuset

Delar av Moses Pergaments violinsonat, hans pianotrio samt några av hans sånger kommer att spelas under kvällen. Medverkande musiker: Wictor Sundqvist, tenor, Tobias Ringborg, violin, Torun Stavseng, cello och Anna Christensson, piano.

Tid: måndag 11 april kl 18
Plats: Grünewaldsalen, Konserthuset i Stockholm
Fri entré!

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.