Banden Masangue och As Jinganas uppträder på Världens DRAG! på Kulturhuset den 26 oktober. Foto: Vivianne Meza Montanari och Emma Milder

Banden Masangue och As Jinganas uppträder på Världens DRAG! på Kulturhuset den 26 oktober. Foto: Vivianne Meza Montanari och Emma Milder 

Brasilianska tongångar med Världens DRAG!

Det är dags för en ny konsert i serien Världens DRAG! Den 26 oktober uppträder livebanden Masangue och As Jinganas på Kulturhuset i Stockholm. Det blir ett arrangemang med svängig festmusik från Brasilien, dans, fika och bildvisning.

Världens DRAG! är ett projekt som startades 2005 av dåvarande Musikmuseet (nuvarande Scenkonstmuseet) med målsättningen att erbjuda spännande dansmusik för vuxna personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Idén var att Världens DRAG! skulle erbjuda ett spännande alternativ till det utbud av dansbandsmusik som dominerade för målgruppen.

Musiken framförs av professionella musiker och har rötter i olika delar av världen, det handlar om allt från finsk tango till Bollywoodmusik. Tanken är att de som kommer på konserterna både ska ha roligt och lära sig något om världen.

En helhetsupplevelse

Denna gång uppträder livebanden Masangue och As Jinganas, två grupper som spelar spännande, svängig och energisk musik med influenser från Brasilien. Det är med andra ord upplagt för Världens DRAG! på dansgolvet.

Musiken är det centrala i träffarna, men Världens DRAG! handlar om mer än så. Både bildvisning (i samband med denna konsert blir det till exempel bildspel från Brasilien) och fika med anknytning till miljön som musiken härstammar ifrån står på schemat.

Även dansundervisning ingår. Då många i publiken är rullstolsburna eller har begränsad rörelseförmåga så anpassas dansen efter var och ens förmåga.

Stor grupp i samhället

– Personer med kognitiva funktionsnedsättningar är en väldigt stor grupp i samhället, och det är viktigt att vi som statlig aktör har kulturupplevelser att erbjuda för denna grupp, säger Anna Hedar vid Musikverket som är ansvarig för projektet.

Hon berättar vidare att det är lärorikt att möta människor med så olika förutsättningar och att det är många som är involverade i arrangemanget.

– Ledsagarna och personalen på gruppboendena är viktiga för att konserterna ska bli lyckade. Konserterna måste äga rum på en tid när det är möjligt för de boende att komma och personalen på gruppboendena måste ha möjlighet att hjälpa till med transporter.

Världens DRAG! anordnas på Kulturhuset i Stockholm söndag den 26 oktober med start klockan 14.00. Biljetten kostar 80 kronor och det är fri entré för ledsagare.

Läs mer om konserten.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.