Folkdans på Korröfestivalen. Foto: Tina (Flickr/CC)

Folkdans på Korröfestivalen. Foto: Tina (Flickr/CC) 

Arkivet för folklig dans 50 år

Den 5 februari fyller Arkivet för folklig dans vid Svenskt visarkiv 50 år. Det firas med en seminariedag full av intressanta föredrag på Stallet i Stockholm.

Arkivet för folklig dans grundades av dansaren och folkbildaren Henry Sjöberg. Det fanns ursprungligen hos Dansmuseet i Stockholm. För drygt tre år sedan kom det till Svenskt visarkiv och nu firar arkivet 50-årsjubileum.

Arkivet innehåller framför allt material om social dans från olika tider, med tonvikt på svensk folklig dans. Här finns film, litteratur och annat arkivmaterial. Arkivet omfattar även visst material om andra dansstilar så som swing och tävlingsdans.

Seminariedag uppmärksammar jubileet

I samband med jubileet anordnas en seminariedag i Visarkivets regi. Den kommer att fokusera på olika frågeställningar kring dansdokumentation och hur man kan använda sig av dansmaterial ur arkiven i dag.

Föreläser gör Anna Nyander, forskningsarkivare vid Visarkivet och danspedagog, Mats Nilsson, etnolog och dansforskare, Owe Ronström, professor i etnologi, Anna Öberg, dansare och koreograf, Ami Dregelid, danslärare bland annat på Dans- och Cirkushögskolan och Linnea Helmersson, etnolog och dansare.

Seminariedagen äger rum den 5 februari på Stallet i Stockholm och är gratis. Föranmälan görs till Anna Nyander senast den 30 januari.

Ladda ned inbjudan här (pdf)

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.