Sill på tallrik. Foto: Pengannel/Flickr (CC)

Sill på tallrik. Foto: Pengannel/Flickr (CC) 

April, april…

Öland lossnar från havsbotten, salt i stället för socker i kaffet och felinställda klockor. På söndag är det bäst att se upp. Förbered dig redan nu genom att lyssna på veckans spellista med tema 1 april.

Våren är i antågande och med den det datum då det är fritt fram att fara med osanning, till och med tidningar, radio och tv har för vana att försöka dra oss vid näsan den 1 april. En klassiker bland aprilskämten är när Sveriges Television presenterade ett busenkelt sätt att förvandla svartvita tv-apparater till färgteve 1962.


Inom musiken finns en lång och kär tradition av att besjunga 1 april. Från klassikern April, april (som vann svenska melodifestivalen 1961 med Siw Malmqvist, som sedan petades till förmån för Lill–Babs som fick tävla i den europeiska tävlingen, en helt egen historia i sig själv) till Burt BacharachsApril Fools, som dagen heter på engelska, från 1969.

Klassiska aprillåtar

På veckans att höra-lista har det spånats fritt kring 1 april, att luras och att bli lurad, ”fools” av alla de slag, inte minst i kärlek. Milli Vanilli, som lurade skjortan av de flesta med sitt mimande, finns förstås med, tillika Peps Blodsbands falska sifferexercis.

Marie Fredriksson, Prince och Totta Näslund sjunger alla om aprils oberäkneliga väder. Eartha Kitt sjunger om april i Portugal, Ella Fitzgerald om april i Paris. Andra enskilda dagar i april har fått egna låtar som också har kvalat in på listan, bandet Vikingarna sjunger om en solig söndag i april på mammas gata, medan musikern Gillian Welch fokuserar på den 14 april. Det är med andra ord en salig blandning.

Trevlig lyssning!

Till spellistan!

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.