Repetition av Antigone. Foto: Martin Skoog

Repetition av Antigone. Foto: Martin Skoog 

Antigone i hiphopskrud

2 500 år efter att Sofokles skrev Antigone dyker det antika dramat upp i Stockholmsförorten Skärholmen. Den tragiska berättelsen om Antigone har blivit ungdomsmusikal kryddad med nyskriven musik och rap.

Fredag den 4 maj är det premiär för Antigone i Skärholmen, det grekiska dramat som vi aldrig har sett det förut. Historien är densamma, huvudpersonen Antigone vill begrava sin älskade bror, trots att hon riskerar dödsstraff sedan kungen Kreon förbjudit begravningen. Men inramningen är ny. Ett lik förs i hemlighet till Skärholmen där Antigone, Ismene, Haimon och Kreon möter rappare, hiphopare och andevarelser.

Hiphop möter antiken

Den interkulturella ensemblen Vox Pacis tar sig an den grekiska tragedin och låter den utspelas som ungdomsmusikal i hiphopskrud. Jonas Dominique och Gunnel Mauritzon har tonsatt tillsammans med hiphopartisterna Adam Kanyama, Malcom Brandin och Rawda Kharaoui från Skärholmen. 25 personer från hela tolv länder medverkar på scen.

– Dramat är antikt men konflikterna och motsättningarna i Antigone är aktuella än i dag. Genom att gestalta generationsproblematiken och motsättningarna mellan olika kulturer på scen, hoppas vi kunna bidra till konfliktlösning i samhället, säger Gunilla Nordlund, konstnärlig ledare för Vox Pacis.

Ungdomsmusikalen är ett samarbetsprojekt med ekonomiskt stöd från Musikplattformen och från Arvsfonden. Förutom Vox Pacis, ingår Skärholmens stadsdelsförvaltning och Södertörns högskola i samarbetet. En grupp från högskolan kommer att dokumentera projektet, hur det tas emot, och om det kan motverka sociala problem.

Tio speltillfällen

Föreställningen spelas vid tio tillfällen på Bredängsskolan i maj. Men tanken är att projektet ska leva vidare även efter spelperiodens slut. Vox Pacis, som tidigare varit baserade i centrala Stockholm, har i och med uppsättningen av Antigone flyttat permanent till Skärholmen. Under en treårsperiod vill Gunilla Nordlund bygga upp ett kulturellt fredscenter tillsammans med invånare i Skärholmen och med gästspel från artister från hela världen.

– I en tid som denna, med framväxande främlingshat och nya våldsspiraler, tror vi att en möjlig motkraft är att vi möts över nations- och kulturgränser. Det kan vi göra genom att samarbeta i olika projekt som fördjupar dialogen människor emellan och utvecklar musikaliska och kulturella möten.

Fakta om projektet

  • Projektnamn: Vox Pacis – Fredens Röst
  • Projektägare: Gunilla Nordlund
  • Projektstöd från Musikverket: 600 000 kr i ansökningsomgång 2011

Mer om Musikverkets projektstöd