Ur Malin Hülphers musikvideo Västra Medelpad.

Ur Malin Hülphers musikvideo Västra Medelpad. 

Ånge kommun i toner

Går det att formulera ett musikaliskt uttryck utifrån en ort? Länstonsättaren Malin Hülphers har porträtterat Ånge kommun i Västra Medelpad.

Sedan 2012 är tonsättaren Malin Hülphers knuten till den regionala kulturinstitutionen Scenkonstbolaget. Hennes funktion liknar närmast en länstonsättares, uppdraget är att under tre år skapa musik utifrån och för Västernorrlands län. Projektet går under namnet Composer in Residence och genomförs med ekonomiskt stöd från Musikverket om sammanlagt 600 000 kronor.

Porträtt av Västra Medelpad

Malin Hülphers första nedslag blev i Ånge kommun, en avfolkningsbygd som med sina knappt 10 000 invånare är länets minsta. Efter ett grundligt researcharbete på plats, dokumenterat av filmaren Johan Lehman, växte verket Västra Medelpad – ett musikaliskt porträtt av Ånge Kommun fram.

– Under året har jag med jämna mellanrum infiltrerat området, besökt platser, pratat med och lärt känna människor. Ibland också spelat in ljud och rörelser som samplats och bakats in i musiken, säger Malin Hülphers.

Orkesterverk med musikvideo

Det tolv minuter långa orkesterstycket med tillhörande musikvideo hade urpremiär i den numera nedlagda postterminalen i Ånge kommun den 31 maj 2013. Stycket framförs av Nordiska Kammarorkestern.

Mer om projektet

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.