Allmänna Sången–Kinaturné 2012 Foto: Allmänna Sången 

Allmänna Sången–Kinaturné 2012

Kören Allmänna Sången från Uppsala inbjöds att göra en turné i Kina. I bagaget fanns nordisk traditionell körmusik liksom nutida verk av kvinnliga tonsättare.

Allmänna Sången med dirigenten Maria Goundorina blev inbjudna till Kina i september 2012. Detta mot bakgrund av körens medverkan vid inspelningen av filmmusiken till The Flowers of War från 2011 i vilken kören har en betydande roll. Projektet var ett samarbete mellan Chanson Arts Management Co. Ltd. och Allmänna Sången och syftade till att utveckla och fördjupa rådande relation.

Avsikten var att sprida intresset för körmusik och körsång både i Sverige och i Kina och att skapa nya kontakter och samarbeten. De individuella körsångarna skulle dessutom vidareutvecklas liksom kören i sin helhet.

Två veckors turné

Under den 14 dagar långa turnén till olika städer i Kina genomfördes sex konserter med i genomsnitt en konsert dagligen inför hundratals åhörare. Den kinesiska publiken skulle erbjudas en variation av svensk och nordisk körlyrik där även kvinnliga tonsättare skulle premieras. Men på begäran från konserthusen i Kina byttes några av de planerade körsångerna ut mot andra mer igenkännbara verk av Bach, Mozart och Mendelssohn. Denna omständighet vara en förutsättning för att kören överhuvudtaget skulle få konsertera.

– Alla deltagare uppfattade dock att publikmottagandet var mycket positivt under hela turnén och kanske visar det att den kinesiska publiken var mer mottaglig för större variation av musik än vad konserthusen vågade tro, meddelar projektledaren Jakob Piehl.

Nya kontaktytor

– Då det visade sig vara svårt med kommunikation över tidszonerna hade det varit bra med längre planeringstid alternativt en möjlighet till en rekognoseringsresa för att få tid att diskutera med motparten, kolla lokaler, logistik och annat i förväg, menar Jakob Piehl.

Genom projektets skilda verksamhetsområden film, turnerande och gästspel, har flera kontaktytor utöver de vanliga uppstått.

Fakta om projektet

Projektnamn: Allmänna Sången–Kinaturné 2012

Projektägare: Allmänna Sången

Samarbetspart: Chanson Arts Management Company Ltd/Kexin Zhang

Beviljades 172 500 kronor i ansökningsomgång 2012:1

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.