40-talsväskan är ofta utlånad till äldreboenden.

40-talsväskan är ofta utlånad till äldreboenden. 

40-talet i en väska

En väska med nostalgi – Visarkivet och Musik- och teaterbibliotekets 40-talsväska väcker minnen, förmedlar trygghet och påminner om hemmet förr.

Ordet nostalgi kommer av grekiskans nostos, som i sin tur betyder hemkomst eller hemresa och för många betyder nostalgi trygghet. Svenskt visarkiv och Musik- och teaterbiblioteket har tagit fram ett nostalgirikt pedagogiskt material från 40-talet som vem som helst kan låna hem.

Den så kallade 40-talsväskan vänder sig till dem som vill veta mer om musiken under 40-talet, men också till dem som var unga då och vill minnas tillbaka. Den är ofta utlånad och är särskilt populär på äldreboenden runt om i landet.

Sverige på 40-talet

Väskan innehåller naturtrogna kopior av dokument som anknyter till jazz, populärmusik, dans, restaurangmusik, musik på scen och klassisk musik. Störst utrymme ägnas den musik som kändes ny då och som vi särskilt förknippar med 40- talet, nämligen jazzen och populärmusiken. Klingande exempel följer med i form av två cd-skivor.

I portföljen ryms också en handledning. Där finns texter om musiken men också om tiden och hur det var i Sverige på 40-talet. I handledningen finns tips på fördjupningslitteratur, film och musik.

Vill du låna 40-talsväskan och själv minnas tillbaka? Kontakta exp@musikverket.se.