11 miljoner till musiklivet

46 utvecklingsprojekt i musiklivet får dela på 11 391 348 kronor från Musikverket. En ljudlekplats i Folkets park i Malmö och en musikturné på den burmesiska landsbygden är två av dem.

Sammanlagt inkom 348 projektansökningar i den senaste ansökningsomgången. Bland dem som har beviljats stöd finns både nationella, internationella och mindre musikprojekt representerade.

– Det är en väldig bredd på projekten, från en direktsänd konsert med Gotlands 180 kyrkklockor, till projektet Rösträtt LABB där barn och professionella musiker ska skapa musik på lika villkor, säger Jonas Burman, chef för Musikplattformen som handlägger Musikverkets stöd till musiklivet.

För barn och unga

Flera projekt riktar sig mot just barn och unga och deras skapande, ett annat exempel på det är projektet Stjärnstoft och Sprängkraft där flickkören Arctic Light i Norrbotten möter den vokala världsmusikgruppen gruppen Tetra i en serie workshoppar och konserter.

Majoriteten av de beviljade projekten har fokus på konstnärligt nyskapande, men även ett antal strukturella projekt som syftar till att stärka det fria musiklivet på lång sikt har fått stöd, bland annat utvecklandet av ett nationellt arrangörsnätverk för kammarmusik.

– Projekten håller väldigt hög kvalitet. Det är också positivt att se att det är en så jämn fördelning mellan kvinnor och män i projekten, det är i stort sett hälften/hälften både bland de projekt som söker stöd och de som blir beviljade. Det är ett prioriterat mål för oss, säger Jonas Burman.

Nästa chans i januari 2013

De projekt som inte nådde hela vägen fram får nu lite tid på sig att spetsa idéerna och prata ihop sig kring samarbeten. Nästa ansökningsomgång blir i januari 2013. Stödet hösten 2012 är vigt åt återsök för sedan tidigare beviljade fleråriga projekt.

Lista över alla som fått stöd
Alla som sökte
Beslutsdokumentet
Läs mer om projektsödet

 

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.