Bild från replokal med trumset. Foto: Miki Anagrius

Foto: Miki Anagrius 

10,5 miljoner kronor till 41 musikprojekt

Vuxen barnmusik, feministisk barock och ett kulturutbyte mellan Sápmi och Syrien. Det är några exempel på projekt som får stöd i Musikverkets senaste ansökningsomgång.

Från nya festivalformer till konstnärlig fördjupning. 41 samarbetsprojekt i musiklivet får dela på drygt 10,5 miljoner kronor i ansökningsomgång 2015:2.

Nya former för scenframträdanden

Flera av projekten utforskar nya former för scenframträdanden, hit hör till exempel Förstaparkett – en konsertserie i vardagsrumsformat och Musik i Syds projekt Mytiska Väsen där naturmystik och opera möter högteknologi.

Integration, mänskliga rättigheter och demokratifrågor är andra teman som går igen. Många av projekten undersöker musikaliska beröringspunkter över nations- och kulturgränser, ett exempel är Såhkie-Umeå Sameförening som vill pröva möjligheterna till konstnärliga möten mellan professionella musiker med rötterna i Sápmi respektive Syrien. Flera projekt kretsar även kring musikaliskt utövande i exil, exempelvis Mix Musiks Iraqi Art in Diaspora.

”Spegling av situationen i omvärlden”

– Situationen i vår omvärld speglas i de ansökningar vi har fått in. Det märks tydligt att det finns en stor vilja i musiklivet att ta sig an frågor kring flykt, integration och mänskliga rättigheter, säger Jonas Burman, chef för Musikplattformen som handlägger Musikverkets projektstöd till musiklivet.

Hela listan över beviljade projekt

Ansökningsomgången i siffror

  • 41 projekt har beviljats stöd
  • 22 nationella samarbetsprojekt
  • 19 internationella samarbetsprojekt
  • Totalt betalas 10 561 255 kronor ut
  • 277 projekt ansökte om totalt 85 960 648 kronor

Endast en ansökningsomgång 2016

Nästa ansökningsomgång öppnar den 11 januari 2016 och stänger den 2 februari. Ansökningsomgången blir Musikverkets enda under 2016, den som vill ansöka om projektstöd under året bör därmed passa på.

Mer information om projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.