Rapport från Gammalsvenskby – dag ett

Onsdagen den 24 oktober reser en expedition från Visarkivet till Ukraina för att dokumentera det som återstår av den svenska kulturen i Gammalsvenskby. En person är redan på plats med en rykande färsk dagsrapport.

Förutom Visarkivets chef Dan Lundberg är filmaren och ljudteknikern Thorbjörn Ivarsson, sångerskorna Lena Willemark och Sofia Joons, som specialiserat sig på just folkliga koraler från Gammalsvenskby, Karl-Erik tysk, Svenskbykännare och präst i Svenska kyrkan och tidningen Symfonis redaktör Jonas Nyberg med på resan.

En förväntansfull Jonas Nyberg tjuvstartade innan de andra och är redan på plats i Odessa:

”I dag skiner solen över den gigantiska industrihamnen i Odessa och Svarta Havet krusas av en kylig vind från norr. Ett rytmiskt dunkande från enorma pålkranar som slår ner fundamenten till den nya oljehamnen ekar ut över bukten. Det doftar svagt av stenkol.

Odessas pampiga operahus. Foto: Jonas Nyberg

Ungefär samtidigt som de utvandrande dagösvenskarna nådde fram till sitt nya hem i Ukraina 1780-talet utspelade sig striderna om den befästning som så småningom skulle växa fram till att bli Svarta Havets pärla – Odessa. Köpmän från hela Europa drogs till den fria staden som snabbt utvecklade sig till det ryska rikets port till de sydliga länderna kring Medelhavet. Ännu bär gatorna i centrala stan stolta prefix som den grekiska, franska, italienska och den hebreiska.

Här frodades de sköna konsterna och ett av världens vackraste operahus byggdes redan på 1830-talet. Här bodde Gogol och Pushkin. Mistlav Rostropovitj internatskola för unga musikstuderande ligger fortfarande mitt bland de vackra trevåningshusen som dominerar den koloniala stadsbilden. Här bodde det fina folket, på behörigt avstånd från den fattiga landsbygden.

I dag, onsdag, anländer delegationen från Visarkivet. Då börjar en resa som ska ta oss från det välbärgade södern till jordbrukslandskapen i öster. Vid målet i Gammalsvenskby väntar de åldriga svensktalande kvinnorna med rötter i för länge sedan svunna tider. Vilken resa det kommer att bli! Följ oss gärna här så ska vi försöka ta er med på resan.”

/Jonas Nyberg