Hagenfesten 2012: Art-flow in Dala-Floda

Umlaut Big Band med Roland Keijser i fez och pannlampa (foto: Lars Jönsson).

För tionde året i rad hölls den högintressanta musikfestivalen i Hagen i Dala-Floda 1-5 augusti, med basisten Joel Grip som huvudansvarig. Programmet bjöd som alltid på ett rikt utbud av musik och workshops inom genrerna jazz, improviserat, folk- och experimentell konstmusik och inte minst på möten mellan dessa former. Festivalen rymmer också konstutställningar och poesi och årets poet var ingen mindre än Tomas Tranströmer, vars poesi framfördes på olika språk under ledning av Göran Greider i poetens tysta närvaro.

Den nyligen bortgångna trumslagaren Thomas Mera Gartz hyllades med en sammanslagning av proggbanden Arbete och Fritid, Träd, Gräs och Stenar och Dungen. En annan slagverkare, som definitivt var fysiskt närvarande, var österrikaren Paul Lovens. En särling och stilbildare inom den fria musiken. Han framträdde i duo med sångerskan Sofia Jernberg och i en trio med Paul Hubweber på trombon och John Edwards på bas, vilket var några av festivalens höjdpunkter. Trion med Lisa Ullén piano, Nina de Heney bas och Okkyung Lee cello, var också en riktig höjdpunkt. Folkmusikern och violinisten Ellika Frisell, spelade med slagverkaren Rafael Sida och saxofonisten Jonas Knutsson. Hon och gav också en lysande solokonsert i kyrkan.

Det är fantastiskt att höra hur olika slags musik finner intima beröringspunkter under en sådan här festival! Man kan bara önska att den får en framtida fortsättning, trots en högst osäker ekonomi! Svenskt visarkiv medverkade med ett bok- och informationsbord och knöt viktiga kontakter under trevliga former. Mer finns att läsa på Hagenfestens webbplats.

//Roger Bergner