Några pjäsmanus i bibliotekets samling. Foto: Miki Anagrius

Några pjäsmanus i bibliotekets samling. Foto: Miki Anagrius 

40 000 pjäsmanus

Musik- och teaterbiblioteket har en stor samling av dramatik, både svensk och internationell. Förutom den tryckta dramatiken finns över 40 000 pjäsmanus.

Från landets teatrar

Pjästexter skickas in till Musik- och teaterbiblioteket från flera olika teatrar i Sverige och speglar deras repertoar. Framförallt kommer de från nationella och regionala institutionsteatrar som exempelvis Dramaten, Radioteatern, Borås stadsteater, Malmö musikteater med flera. Men även privata och mindre teatrar och teaterensembler som exempelvis Judiska teatern, Boulevardteatern och Folkteatern i Göteborg bidrar, eller har genom åren bidragit, till samlingen.

Sök i bibliotekets kataloger

Även om flera av de nyare pjästexterna går att finna i Musik- och teaterbibliotekets onlinekatalog, så är den övervägande delen av materialet ännu inte sökbart där. Däremot går det att finna i den digitaliserade kortkatalogen för teaterlitteratur.

Låna hem eller läs på plats

En mindre del av pjästexterna finns i flera exemplar och dubbletterna är då tillgängliga för hemlån. Övriga går att beställa fram och läsa på plats i form av läsesalslån. Skulle en låntagare vilja ha en pjästext för hemlån kan vi också i vissa fall göra ett hemlåneexemplar. Kontakta då låneexpeditionen.

Kommentarer

Kommentera