Musikalisk recycling

Tävla med din remix

I Musikverkets samlingar och arkiv finns unikt material som många inte känner till. Där kan man hitta allt ifrån instrument och teaterkostymer till ljudinspelningar från fältstudier runt om i Sverige. Ljudinspelningarna är gjorda under ett helt sekel och finns hos Svenskt visarkiv, som är en del av Musikverket. Det är viktiga dokumentationer av den svenska musiktraditionen som är svår att finna någon annanstans.

Personerna som spelats in är helt vanliga människor som bär sin egen musiktradition, långt innan iTunes och Spotify. Under hösten 2017 bjuder vi in gymnasieelever till en tävling som går ut på att förvalta kulturarvet i inspelningarna, ta dem in i nutid och återbruka de gamla inspelningarna. Vi utlyser en remixtävling där gamla ljud från våra arkiv får nytt liv. Vi har satt ihop ett paket med särskilt utvalda ljud från Svenskt visarkivs fältinspelningar som de tävlande kan göra precis vad de vill med. Vinnaren får en halvdag i Elektronmusikstudion, EMS, i Stockholm.

Alla som går på gymnasiet kan delta, inga förkunskaper krävs.

Juryn

Juryn består av personer med stor musikalisk erfarenhet. De kommer att lyssna och betygsätta tävlingsbidragen. Vinnaren koras i början av 2018.

Louise Hoffsten är sångare, låtskrivare och munspelare med en 30 år lång solokarriär. När hon slog igenom beskrevs hennes sound som en blandning mellan Jimmi Hendrix och ABBA, sedan dess har hon släppt nästan 20 album. Louise Hoffsten är dessutom hedersdoktor vid Linköpings universitet.

Janne Schaffer är en av Sveriges främsta gitarrister och uppträder såväl som solist som gitarrist åt andra artister, både på scen och i studion. Under sin långa karriär har han spelat med bland annat ABBA, Toto, Bob Marley, Ted Gärdestad och Cornelis Vreeswijk. En del känner också igen honom från Electric banana band som han grundade tillsammans med Lasse Åberg och Klasse Möllberg.

Maria W Horn är kompositör och producent av elektronisk musik och experimentell video, utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Universität der Kunst i Berlin. Hon har gjort beställningsverk för bland annat Sveriges Radio och Audiorama, varit ansvarig för kurser i audiovisuell representation vid Högskolan Dalarna och jobbat med Popkollos utbildning "Vem kan bli producent".

Elektronmusikstudion

Du tävlar om är en unik chans att komma in och arbeta i den legendariska Elektronmusikstudion, EMS. Där får du handledning och hjälp att använda studion och kan utveckla din musik med utrustning i världsklass.

Elektronmusikstudion, EMS, är ett nationellt centrum för elektronmusik och har utgjort navet för elektronmusik och ljudkonst i Sverige sedan starten 1964. Sedan 2011 är EMS en del av Musikverket.