" "

Svenskt visarkiv och Umeå Universitet arrangerar seminarium om sångtexter. Foto: Andrea Pineda 

Skivsläpp: The Swedish Choir

Över en halv miljon svenskar sjunger i kör och det har blivit en av Sveriges största folkrörelser. Nu släpper Caprice Records en digital samling med svensk körmusik.

Att sjunga i kör har under det senaste århundradet blivit både en vedertagen hobby och passion för oerhört många svenskar. Det återspeglas inte minst i den mängden körmusik som skrivits i landet. Nu släpper Caprice Records en del i serien Swedish Classical Music med fokus på just den klassiska körmusiken i Sverige.

Det har i alla tider varit i kyrkosfären som den mesta körsången sker, men ungefär vid förra sekelskiftet kan man säga att körsången antog formen av en folkrörelse i Sverige. Detta har lett till en oerhört rik repertoar, där snart sagt alla större tonsättare har fått i uppdrag att skriva både sakralt och profant för körer i alla former. Körverksamheten har genom åren också fostrat ett stort antal skickliga och karismatiska körledare.

Denna samling belyser den ofantliga variation av musik man kan stöta på som både körsångare och publik. Musiken på dessa inspelningar framförs av flera av Sveriges mest ansedda körer och vokalensembler, som Radiokören, Eric Ericsons Kammarkör, Orphei Drängar, Uppsala Akademiska Kammarkör och Gösta Ohlins Vokalensemble.

Läs mer
Lyssna på The Swedish Choir på Spotify.