Mikrofoner. Foto: Rusty Sheriff/Flickr (CC)

Mikrofoner. Foto: Rusty Sheriff/Flickr (CC) 

Samråd med musiklivet

Hur ska svensk musik kunna nå utanför gränserna? Det är temat för dagen när det fria musiklivet möter representanter från Sveriges kulturmyndigheter för ett internationellt samråd i eftermiddag.

Musikverket har i uppgift att främja och stödja det svenska musiklivet, men uppdraget slutar inte vid Sveriges gränser. Musikplattformen, som är en del av Musikverket, arbetar även för att stärka det fria musiklivets möjligheter att verka internationellt. Tillsammans med Statens kulturråd och Konstnärsnämnden har Musikplattformen inlett arbetet med att ta fram en strategi för internationaliseringen av svensk musik.

Översyn av behoven

Ett första steg har varit att se över vilka behov och förutsättningar det svenska musiklivet har för att nå ut över gränserna. Företaget TYP Kulturkapital har fått i uppdrag att göra en översyn av området och deras underlag kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet. Det kommer även att vara fokus för eftermiddagens diskussioner.

Ett 90-tal personer har anmält sig för att delta på det internationella samrådet, som hålls på Musik- och teatermuseet i Stockholm, där det bland annat blir paneldebatt och gruppdiskussioner. Bland talarna finns Stina Westerberg (Musikverket), Benny Marcel (Statens kulturråd), Ulrika Holmgaard (Svensk Scenkonst), Jonas Burman (Musikverket) och George Kentros (Musikcentrum).

Ta del av rapporten

TYP Kulturkapital kommer även att presentera sin översyn. För den som vill läsa på lite innan dagens samråd, och för er som inte kan vara med på plats men är nyfikna ändå, finns rapporten här.