Världspussel. Foto: Thomas Totz/Flickr (CC)

Världspussel. Foto: Thomas Totz/Flickr (CC) 

Internationell strategi

Strategiska miljonsatsningar, samarbete och en gemensam kunskapsbank. Det är viktiga punkter i Musikplattformens internationella strategi.
Den nya strategin slår fast hur Musikplattformen ska arbeta för att främja internationaliseringen av musiklivet i Sverige. I begreppet internationalisering ingår både att föra ut svensk musik i världen och att ta hit musik av hög kvalitet från andra länder, samt internationella samarbeten.

Samråd med musiklivet

Strategin, som har tagits fram i samråd med representanter för musiklivet, framhåller att det är just musiklivets idéer och behov som ska styra inriktningen på Musikplattformens arbete.

– Det är inte vår uppgift att erbjuda en färdig lösning för hur internationaliseringen ska gå till. I stället är målet att bli en plattform för kunskap, kontakter och erfarenheter dit musiklivet kan vända sig för stöd och råd inför genomförandet av internationella samarbetsprojekt, säger Isabel Thomson, internationell koordinator.

Omvärldsbevakning och nätverk

Mycket av innehållet i kunskapsbanken kommer från de musikprojekt som får stöd från Musikverket. De lärdomar, erfarenheter och kontakter som projekten samlar på sig ska samlas ihop så att de blir en resurs för fler. Det Musikplattformen samlar på sig genom omvärldsbevakning och deltagande i internationella nätverk är också viktiga byggstenar.

Inom ramen för fortsatt internationalisering och främjande av interkulturell verksamhet har Musikverket under 2014 ingått ett samarbete med ISPA (International Society for Performing Arts) och utlyst tre Fellowship-platser. De tre personerna som får chansen att utveckla sina organisationer och sitt ledarskap inom det fria musiklivet heter Osiel Ibáñez/Selam, Ragnar Berthling/Musikcentrum Riks/Musikcentrum Sweden och Katrin Amberntsson/Re:orient. Jessica Lindberg Dik/ Riksteaterns Tyst Teater är också ISPA Fellow, genom Svensk Scenkonst.

Denna satsning är ett led i att på sikt stimulera utvecklingen av producentskapet som så väl behövs i det fria musiklivet. Förhoppningen är att Musikverkets ISPA Fellows kommer att kunna inspirera andra individer och aktörer genom kunskapsförmedling.

Musikverket har också tilldelat 500 000 kr till Musik i Syd i samarbete med Musikcentrum Sweden som därmed har fått ett uppdrag att på olika sätt främja deltagandet av aktörer i det fria musiklivet under ISPA-kongressen i Sverige 2015. Den kommer att äga rum i Malmö och Köpenhamn mellan den 25 och 30 maj 2015.

TYPs utredning 2011

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.