https://musikverket.se/artikel/elin-lisslass-och-karin-johansson-edvards/

Magnus Sjöquist. Foto: LG Skantz 

Musikalisk recycling på schemat

Magnus Sjöquist är en engagerad lärare i musik på Karolinska gymnasiet. Under hösten kommer hans elever att jobba med Musikverkets projekt Musikalisk recycling och skapa ny musik av gammal.

I Musikverkets samlingar finns mängder av inspelning från ett helt sekel. Inspelningarna är gjorda runt om i Sverige och de som spelar och sjunger är helt vanliga människor som bär sin egen musikaliska tradition.

Vad händer om vi i dag, 2017, låter unga människor lyssna på och förvandla inspelningarna till ny modern musik? Under hösten bjuder Musikverket in gymnasieelever att tävla i just detta. Magnus Sjöquist på Karolinska gymnasiet i Örebro är en lärare som valt att ta in tävlingen i undervisningen på estetprogrammet.

– Det är spännande med möjligheten att få arbeta med ett material och arbetssätt som bryggar över vår musiktradition till dagens musik.

”Passar bra in i kursplanen”

Hans klasser kommer att jobba med projektet i kursen Musikproduktion 1 men han säger att det även skulle fungera i Ensemble och Digitalt skapande.

– Projektet passar bra in i kursplanen. Ett av kursmomenten i Musikproduktion 1 är att planera och genomföra ett musikaliskt produktionsprojekt, där passar det mycket bra att använda Musikalisk recycling som ett av de projekt vi jobbar med. Min tanke är att göra ett kursupplägg där ett av delmålen är att förbereda för tävlingen. Eleverna kommer att få tillräckligt med verktyg och kunskaper för att kunna jobba med Musikalisk recycling som ett delmoment.

Inspelningarna som används i tävlingen är gjorda av Matts Arnberg i början och mitten av 1900-talet. Utöver att förvalta deras musiktradition får eleverna chansen att lära känna Gössa, Inga, Karin, Elin, Karl, Lena och Måns som hörs på inspelningarna. På Musikverkets webbplats finns också en stor presentation av Matts Arnbergs inspelningsresor under 1900-talet.

Tävlingen är öppen för alla gymnasieelever 28 augusti–4 december. Vinnaren får en halvdag i Elektronmusikstudion, EMS, i Stockholm.

Till tävlingssidan