Loke Rahbek är en av gästkompositörerna hos EMS i höst. Foto: Jonas Bang

Loke Rahbek är en av gästkompositörerna hos EMS i höst. Foto: Jonas Bang 

Loke Rahbek Artist in Residence hos EMS i höst

Den danske ljudkonstnären Loke Rahbek är en av gästkompositörerna hos Elektronmusikstudion i höst. Mellan den 26 oktober och 4 december är han inbjuden som Artist in Residence och får en unik möjlighet att under en längre period skapa och utveckla sin musik. Detta som en del i ett samarbete mellan EMS och organisationen Kulturkontakt Nord.

Kulturkontakt Nord är en av Nordiska Ministerrådets institutioner. Den sprider kunskap om och intresse för Norden och verkar som sekretariat för Nordiska ministerrådets två stödprogram för kultur. Organisationen är därutöver en kontaktpunkt för nordiskt kultursamarbete och för informationen om detta samarbete i Norden och internationellt.

Sedan några år tillbaka driver Kulturkontakt Nord ett Artists in Residence (AiR) där Elektronmusikstudion, EMS, är en av organisationens samarbetspartners. Projektet omfattar runt 50 kulturcenter i Norden och Baltikum.

AiR-programmet innebär att konstnärer får möjlighet att besöka ett av kulturcentren för att utöva och utveckla sin konst, bredda sitt kontaktnät och samarbeta med andra konstnärer och kulturinstitutioner. Kulturkontakt Nord står för residensets kostnader via bidrag till respektive residenscentra.

Samarbete sedan 2011

Elektronmusikstudion har samarbetat med Kulturkontakt Nord sedan 2011 och antalet AiR har ökat för varje år. EMS väljer ut de tonsättare som får möjlighet att arbeta i deras studios.

Utöver administration och tekniskt stöd av studioingenjör bistår EMS med ett brett nätverk och möjlighet för gästkompositörerna att skapa nya kontakter.

Loke Rahbek gästar EMS

Mellan den 26 oktober och 4 december gästar den danske ljudkonstnären Loke Rahbek EMS för den första delen i hans AiR-period.

Loke Rahbeks experimentella konstnärskap spänner över flera olika genrer och medier. Han jobbar med ljud, performance och installation. Förutom sina soloprojekt är han också involverad i konstellationer som Damien Dubrovnik, Vår och Lust For Youth.

Han är även ena halvan av den Köpenhamnbaserade skivetiketten Posh Isolation. Bolaget ligger bakom över 130 utgivningar av experimentell undergroundmusik och arrangerar även festivaler och andra evenemang i Europa och USA.

Sex konstnärer från tre länder

Hittills i år har sex kompositörer bjudits in till EMS inom ramen för samarbetet med Kulturkontakt Nord. Dessa är Jaanus ”KIWA” Kivaste (Estland), Frederikke Hoffmeier (Danmark) och Lars Lundehave Hansen (Danmark), Hafdís Bjarnadóttir (Island), Hlynur A. Vilmarsson (Island) och Páll Ivan Pálsson (Island). Flera av dem återkommer under året.

Utöver de kompositörer som ingår i samarbetet med Kulturkontakt Nord gästas EMS även av andra tonsättare i höst. Mellan den 20 och 26 oktober kommer den amerikanska artisten JG Thirlwell att arbeta i EMS studios.

Mer om Loke Rahbek.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.