Esperanza Spalding – prisad jazzbasist. Foto: Paolo Turini/FLickr (CC)

Esperanza Spalding – prisad jazzbasist. Foto: Paolo Turini/FLickr (CC) 

Jazzens genus i Europa

När Europe Jazz Network samlades i Italien i helgen stod bland annat jämställdhet på agendan. En av samtalsledarna var Ulrika Gunnarsson, jämställdhetskoordinator på Musikverket. 

Nätverket Europe Jazz Network, som i år firar 25-årsjubileum, samlar jazzförbund från hela Europa. I samband med årets träff i den italienska staden Bari slöt ett drygt hundratal deltagare upp. På konferensschemat stod, förutom musikframträdanden och det sedvanliga seminarieutbudet, också ett seminarium om genus och jämställdhet, med fokus på Sverige som exempel.

”Ett steg i rätt riktning”

– Jazzen är en av de sämsta i klassen på jämställdhet. I Sverige pågår det en diskussion inom genren, men övriga Europa ligger för det mesta steget efter. Där är genusfrågan fortfarande en icke-fråga på många håll. Att vi lyckades föra upp den på agendan på Europe Jazz Network är ett viktigt steg i rätt riktning, säger Ulrika Gunnarsson.

Bakom initiativet stod riksförbundet Svensk jazz, tillsammans med systerföreningarna Norsk jazzforum och Jazz Danmark, med ekonomiskt stöd från Musikverket. Modell för samtalet var Musikverkets konferens Musikliv i balans som hölls i maj 2012. Svensk jazz bjöd in några av konferensens föreläsare och deltagare till Bari, däribland Ulrika Gunnarsson, för att leda ett samtal om mansdominans, normkritiskt tänkande och konkreta metoder för att arbeta för jämställdhet.

Fokus på normkritik

– Normkritik handlar om att ifrågasätta oskrivna regler, oavsett om det gäller kön, etnicitet eller ålder. För många av deltagarna var det första gången de tänkte i de här banorna och förhoppningsvis sådde vi ett frö till fortsatta diskussioner.

Musikverket har ett uppdrag från regeringen att verka för ökad jämställdhet inom musikområdet, med särskilt fokus på de genrer där behovet är som störst.

– Jämställdheten inom jazzen har länge varit eftersatt, men det pågår ett generationsskifte i Sverige och frågor om genus ligger verkligen i luften. Det är något allt fler pratar om, säger Ulrika Gunnarsson.

Samtalsserie på Visarkivet

Musikverket arbetar aktivt för att lyfta frågan på flera fronter. I augusti var jazzavdelningen på Svenskt visarkiv, som är en del av Musikverket, värd för årets nordiska jazzkonferens. Här stod frågor om jämställdhet i fullt fokus med temat jazzens genus och föreställningar om autenticitet.

Under hösten följer Visarkivet upp med tre öppna samtal tillsammans med föreningen Impra, som verkar för ett jämställt musikliv. Onsdag den 17 oktober kommer Karin Inde från Svensk jazz till Visarkivet för att berätta mer om jämställdhetssatsningen på Europe Jazz Network. Övriga gäster under hösten är pianisten Monica Dominique och sångerskan Rebecka Törnqvist.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.