Hansson & Karlsson (Bosse Hansson och Janne Carlsson) förstärkta med Göran Östling på Gyllene Cirkeln, juli 1966. Foto: Christer Landergren

Hansson & Karlsson (Bosse Hansson och Janne Carlsson) förstärkta med Göran Östling på Gyllene Cirkeln, juli 1966. Foto: Christer Landergren 

Janne ”Loffe” Carlsson i arkivet

Många känner igen honom från Repmånad och Göta kanal, men han var även en av Sveriges främsta jazztrumslagare. Hos Svenskt visarkiv finns mycket material av Janne ”Loffe” Carlsson som nyligen gått bort.

Musikern, konstnären, skådespelaren och underhållaren Janne ”Loffe” Carlsson” har gått bort. För flertalet svenskar är han mest känd som skådespelare och underhållare i film och på TV. ”Loffe” blev han med svenska folket i samband med den populära TV-serien Någonstans i Sverige från 1973, men innan dess hade han etablerat sig som en av landets främsta jazztrumslagare. Han vidhöll sitt spelande parallellt med skådespelargärningarna och var aktiv som musiker fram tills helt nyligen.

Under många år var han en av ”vännerna” i pianisten Lasse Werners grupp, Lars Werner och hans vänner. Med Lasse Werner spelade han fram till mitten av 70-talet och bland vännerna återfanns också saxofonisten Christer Boustedt. Förutom konserter och några skivinspelningar, medverkade gruppen i Vilgot Sjömans film Lyckliga skitar från 1970. Viktiga scener för gruppens happeningsliknande konserter var Pistolteatern i Gamla och Moderna Museet.

Det som kanske gjorde Janne Carlsson mest känd för den internationella publiken var hans roll i duon Hansson & Karlsson med organisten Bosse Hansson. De utvecklade helt nytt sound genom sina långa improvisationer – musik som låg helt rätt i tiden under den psykedeliska eran i slutet av 60-talet. Janne Carlsson medverkade också på popsångerskan Doris Svenssons klassiska lp samt på Pugh Rogefeldts första skiva, båda 1969.

I jazzsamlingarna på Svenskt visarkiv finns ett omfattande material kring Janne Carlsson i form av fonogram, outgivna inspelningar, tidskriftsartiklar, fotografier med mera. Mycket av materialet är relaterat till Lars Werner och hans vänner. 2003 gjorde Svenskt visarkiv tillsammans med jazzhistorikern och producenten Jan Bruér en längre intervju med Janne Carlsson, där han berättar om hela sin karriär, huvudsakligen som musiker.