Körledaren och hovorganisten Gustaf Sjökvist avled i helgen, 71 år gammal. Här dirigerar han i Storkyrkan. Foto: Roger Turesson (DN/SCANPIX)

Körledaren och hovorganisten Gustaf Sjökvist avled i helgen, 71 år gammal. Här dirigerar han i Storkyrkan. Foto: Roger Turesson (DN/SCANPIX) 

Gustaf Sjökvist död

Gustaf Sjökvist, körledare, hovorganist och tidigare ledamot av Musikverkets konstnärliga råd, har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Gustaf Sjökvist hade en lång och gedigen karriär inom svenskt musikliv. Han var domkyrkoorganist i Storkyrkan i Stockholm, ledde Radiokören under åtta år och var ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Han var verksam som utövande musiker i över 45 år.

Gustaf Sjökvist drev även den egna kören Gustaf Sjökvists Kammarkör som turnerade i Sverige och utomlands och som framträdde under vigselceremonin mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel 2010.

Mellan 2011–2014 var Gustaf Sjökvist ledamot i det konstnärliga rådet, ett uppdrag han beskrev som ”hedrande och stimulerande, och en möjlig arena för diskussion kring kulturen i samhället”.

Musikverkets generaldirektör Stina Westerberg minns Gustaf som en person med stor pondus och känsla för kvalitet.

– Han var en klok person och en mycket uppskattad ledamot i konstnärliga rådet med sin stora kunskap från musiklivet. Han var mycket viktig för hur inriktningen för Musikplattformen och Musikverkets projektstöd skulle formas. Trots sin svåra sjukdom var han alltid närvarande och hade fullt engagemang för uppdraget. Det är en stor musiker som har lämnat oss alldeles för tidigt, säger Stina Westerberg.

Gustaf Sjökvist blev 71 år.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.