Gösta Ohlins Vokalensemble sjunger Håkanson, Norman och Brahms på ett nytt album från Caprice Records.

Gösta Ohlins Vokalensemble sjunger Håkanson, Norman och Brahms på ett nytt album från Caprice Records. 

Gösta Ohlins Vokalensemble blir digital

Caprice Records återutger körmusik av tre stora romantiker inom körmusiken — Johannes Brahms, Ludvig Norman och Knut Håkanson. Allt sjunget av en av Sveriges då främsta körer.

Gösta Ohlins Vokalensemble var en av Sveriges främsta körer, grundad 1970. De flesta körmedlemmarna var redan då etablerade yrkesmusiker och kören gav ett stort antal konserter både i Sverige och andra delar av Europa, samt medverkade i radio.

Nu släpper Caprice Records ett digitalt album där Gösta Ohlins Vokalensemble framför musik av Knut Håkansson, Ludvig Norman och Johannes Brahms.

Tre tonsättare

Knut Håkansons (1887—1929) namn förekommer inte alltför ofta på orkestrarnas och kammarmusikernas konsertprogram, men för tusentals svenska körsångare är han ett känt namn genom några av sina sista kompositioner för kör a cappella.

Ludvig Norman gjorde stora insatser i det stockholmska musiklivet som skriftställare, lärare och dirigent. Han var en varm förespråkare för både sedan länge förbisedda kompositörer som Franz Berwald, men även de då nya, djärva och utmanande musikströmningarna från Richard Wagner och Johannes Brahms. Robert Schumann kallade i sin tur Ludvig Norman en ung lovande talang som flankerade den nya musikens banbrytare – den då tjugoårige Johannes Brahms.

Johannes Brahms kom i kontakt med ungerska rytmer och melodier i födelsestaden Hamburg, och när han som trettioåring bosatte sig i Wien kunde han inte undgå från att få öronen fyllda av romska rytmer, ungerskt färgade. Men i verket på detta album är det bara sångtexterna som är genuint ungerska, om än i tysk översättning. Melodierna, stämföringen och det nästan orkestrala pianoackompanjemanget – allt detta är alltigenom Brahms.

Läs mer
Lyssna på Spotify, Deezer eller köp i iTunes.