Marta Forsberg i en av studiorna på EMS. Foto: Jan-Olav Wedin

Marta Forsberg i en av studiorna på EMS. Foto: Jan-Olav Wedin 

Från idé till verklighet

På Elektronmusikstudion, EMS, skapas allt från algoritmisk datorkomposition till kammarmusik. Möt Marta Forsberg, en av de tonsättare som huserar i EMS studior. 

Första gången Marta Forsberg klev över Elektronmusikstudions trösklar var för två år sedan då hon samarbetade med några vänner som musicerade på EMS. Upplevelsen gav mersmak och det dröjde inte länge förrän hon återvände på egen hand. Under 2012 gick hon de grundläggande kurserna och fick därmed tillgång till EMS sex studior.

– I början fick vi lära oss hur allt fungerar på en grundläggande nivå. Vi lärde oss syntar, mjukvara och allt det fysiska – kablar, mickar och liknande.

Samplande violinist

Marta Forsberg är violinist i grunden och har spelat mycket klassiskt. Det var när hon började ägna sig åt improvisation som lusten till det egna musikskapandet växte.

– När jag spelade och improviserade mycket så började jag få idéer och sätta ihop låtar i mitt huvud. Men det var först när jag kom till EMS som jag fick chansen utveckla dem. Jag började arbeta med sampling och sedan bygga upp kompositioner av olika klipp.

Dygnet runt-öppna studior

EMS studior är öppna dygnet runt 365 dagar om året, det gäller bara att boka tid. För Marta Forsbergs del har det blivit en hel del sena kvällar.

– För mig har EMS varit en förutsättning. En förutsättning för att få improvisera och testa mig fram, och när jag väl kommer i gång har jag svårt att slita mig. Jag har fått arbeta ensam med mina kompositioner, utan massa bandmedlemmar som alla har olika åsikter och tankar. Att få bestämma helt själv har varit näst intill revolutionerande för mig. Ostördheten har hjälpt mig att utvecklas som musiker, berättar hon.

Bland nybörjare och studiorävar

Självständigt men aldrig ensamt. Det finns en öppenhet och gemenskap mellan personal, nybörjare och gamla studiorävar på EMS, menar Marta Forsberg.

– Ibland sätter vi oss i ett rum tillsammans och lyssnar igenom varandras verk. Vi tar inspiration från varandra, peppar varandra och det blir ett tillfälle att både ge och få feedback. Det blir som workshops.

”Otroliga tillgångar på EMS”

Nästa termin ska hon studera vidare på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, något som inte hade varit möjligt utan tillgången till EMS, menar hon.

– Hur hade jag kunnat utvecklas och åstadkommit mina arbetsprover utan EMS? Helt omöjligt. Fina datorer, avancerad teknik, hjälpsam och peppande personal, dyr mjukvara – jag har haft helt otroliga tillgångar.

Elektronisk musikalisk mångfald

Ljuddesign, noise, elektroakustiskt, drum and bass och techno. Det råder en bred musikalisk mångfald på Elektronmusikstudion och institutionen lockar tonsättare och konstnärer från världens alla hörn. Som statlig fristående studio vars inriktning styrs helt av de konstnärer som verkar där är EMS unik i sitt slag.

– Det bästa är att det inte finns några tajta normer eller regler som hindrar dig från att vara kreativ. Vad jag än gör för musik på EMS så finns det ingen rädsla för att göra ”fel”. För mig har det varit helt ovärderligt.

EMS 50 år

Elektronmusikstudion fyller 50 år 2014. Följ med i firandet här på webben!

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.