Folkdans på Korröfestivalen. Foto: Tina (Flickr/CC)

Folkdans på Korröfestivalen. Foto: Tina (Flickr/CC) 

Folklig dans – från bondesamhälle till nutid

Folkdansens har gått från att vara del av bondesamhället till en urban subkultur. Hur har den resan sett ut? Och vilka är det som gjort den möjlig? Välkommen på seminarium om folklig dans.

Dagens folkdansgolv är till stor del resultatet av ett fåtal eldsjälars engagemang och en deras arbete som en länkar till det förflutna. Under seminariet presenterar Linnea Helmersson eldsjälarnas arbete och diskuterar vilken betydelse det har fått för hur, när och vad vi dansar i dag. Hon diskuterar också hur folkdansen blivit en nationell, urban subkultur.

Anna Nyander ger ett exempel på en av dessa eldsjälar, Börje Wallin från Helsingborg. Hon berättar om hans arbete med att återuppliva den svenska folkliga menuetten, och om hans sätt att förhålla sig till tradition, källmaterial och rekonstruktion av dans.

Mats Nilsson avslutar med att titta på denna dansrepertoar ur ett vidare perspektiv. Han diskuterar hur urbanisering och andra förändringar i det postindustriella samhället påverkat folkdansen i Sverige i dag.

Linnea Helmersson är doktorand i etnologi och dansare, bosatt i Umeå. Hon har tidigare bland annat arbetat som producent för Umefolk samt varit redaktör för boken Eldsjälarna och dansarvet. Har dansat folkdans sedan barnsben och är i dag även verksam som lindy hop-instruktör i Umeå.
Anna Nyander arbetar som forskningsarkivarie inom dans på Svenskt visarkiv, och är dessutom en erfaren dansare och danspedagog. Hon är utbildad på folkdanslinjen på Danshögskolan i Stockholm och har under många år undervisat dans och folkdansmetodik i Sverige och i övriga Europa.
Mats Nilsson, docent i etnologi, arbetar på institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet. Hans forskning handlar om dans och dansande, framför allt det som ofta kallas folklig dans, folkdans och (på engelska) popular dance, i Sverige och Europa.

Tid: 5 december 18.00–20.00
Plats: Musikverket/Svenskt visarkiv, Torsgatan 21, Stockholm
Anmäl dig till anna.nyander@musikverket.se. Fri entré