Nina Ramsby medverkar på Musikliv i balans. Foto: Pressbild

Nina Ramsby medverkar på Musikliv i balans. Foto: Pressbild 

Final för Musikverkets jämställdhetsuppdrag

Den 11 november är det dags för en andra konferens i Musikliv i balans som därmed avrundar Musikverkets jämställdhetsuppdrag. Det blir en dag med musik, föreläsningar och samtal på Kägelbanan i Stockholm. Uppträder gör bland andra Nina Ramsby. Konferensen invigs av kulturminister Alice Bah Kuhnke. 

Konferensen kommer att ta avstamp i berättelser och nedslag i verkliga sammanhang och fortsätter in i diskussioner om förlegade strukturer och maktordningar. Det blir tips, analyser och idéer till förändring och återgivningar av ljusglimtar och bakslag.

Några av konferensens teman är: ”Motstånd och förändring”, ”One of the boys!” och ”Nya perspektiv på Jämställdhet – musikliv i förändring”.

– Det blir musik, föreläsningar, paneldebatter och inpass från publiken. Vi tänker skärskåda maktstrukturer och motstånd, vi kommer bland annat att få inblick i två kvinnors vardag i musiklivet och vi vänder och vrider på jämställdhetsbegreppet, säger Ulrika Gunnarsson, jämställdhetskoordinator på Musikverket.

Musikliv i balans invigs av kulturminister Alice Bah Kuhnke. Ett av huvudspåren under konferensen kommer att vara intersektionalitet: hur olika former av diskriminerande maktordningar samverkar.

Panel avslutar konferensen

Dagen avrundas med en panel där nyckelpersoner från hela musiklivet ingår. Moderator är Birgitta Englin, tidigare vd för Riksteatern.

Medverkar under Musikliv i balans gör bland andra Nina Ramsby (musiker), Eva Amundsdotter (genusforskare), Fredrik Bondestam (genusforskare), Josef Eriksson (pedagog), Sara Parkman och Samantha Ohlanders (musiker), Cleo & Femtastic Youth (musiker), Janan Zapata (expert på genus och intersektionalitet) och Lina Thomsgård (grundare av Rättviseförmedlingen, projektledare SKAP).

Ladda ned fullständigt program med samtliga deltagare (pdf).

Musikverkets jämställdhetsuppdrag från regeringen löper mellan 2011 och 2014. Inom ramen för det arrangeras Musikliv i balans, en serie med konferenser och samtal med fokus på jämställdhet inom musiklivet. I maj 2012 ägde första konferensen rum på dåvarande Musik- och teatermuseet (nuvarande Scenkonstmuseet) som samlade stora delar av musiklivet. Den andra konferensen avrundar nu jämställdhetsuppdraget.

– Jag tror att uppdraget har satt ojämlikheterna ännu tydligare på kartan. De organisationer som redan jobbade med frågorna har vuxit sig starkare och fått fler kontakter. Deras verksamhet ger ringar på vattnet och mycket har hänt på tre år i många genrer och på olika nivåer. Samhället i övrigt har också förändrats och jämställdhet och feminism är åter igen ett hett samtalsämne. Det sker positiva förändringar hela tiden men det borde gå snabbare, säger Ulrika Gunnarsson.

Datum och anmälan

Var: Kägelbanan, Södra Teatern, Stockholm
När: Tisdag den 11 november, klockan 9.00–17.00
Konferensen är gratis. Anmälan sker till musiklivibalans@musikverket.se senast den 27 oktober
Under dagen serveras fika och enkel lunch. Var vänlig att ange om du behöver specialkost
Anmäld person som uteblir kommer att debiteras en kostnad på 200 kronor
Frågor: Ulrika Gunnarsson, jämställdhetskoordinator på Musikverket, ulrika.gunnarsson@musikverket.se, tel 08-519 554 08

Läs mer om konferensen i maj 2012, här och här.

Tidigare samtal i serien Musikliv i balans.

Jämställdhetsprojekt som fått stöd från Musikverket.

Musikverkets jämställdhetsuppdrag.

Se samtal om jämställdhet i musiklivet på festivalen Granny Goes Street, inspelat på Folkets hus i Falun den 6 september, medverkande bland andra Ulrika Gunnarsson (arrangör: Folkuniversitetet).

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.