Deltagare på Femtastic Camp 2013 i Botkyrka, i förgrunden Lovisa Emilia S W och Madeleine Ngoma. Foto: Jonath Mathew

Deltagare på Femtastic Camp 2013 i Botkyrka, i förgrunden Lovisa Emilia S W och Madeleine Ngoma. Foto: Jonath Mathew 

Femtastic Youth

Femtastic vill inspirera unga tjejer att ta plats med sin musik och konstform. Med workshopturnén Femtastic Youth vill de slipa ner trösklarna som håller tjejer utanför replokalerna.

Femtastic är ett kollektiv av kvinnor inom urban kultur. De har sedan 2010 varit aktiva med att anordna klubbar, camps och workshoppar för en strukturell förändring i den mansdominerade musikbranschen. Nu inleder de ett samarbete med Sveriges största studieförbund, Studiefrämjandet.

Kompletterar varandra

De två organisationernas verksamheter kompletterar varandra. Med Femtastics erfarenheter av att arbeta med kvinnor inom urban musik och Studiefrämjandets rikstäckande nätverk och tillgång till lokaler och utrustning kan man erbjuda många tjejer en ingång till musiken.

– Hundratals unga tjejer i Sverige som tidigare inte kommit i kontakt med något studieförbund kommer att höra talas om projektet och medvetenheten om tjejers rättigheter och möjligheter till att skapa musik kommer att öka drastiskt i hela landet, säger Cecilia Östlund från Femtastic.

Fortbildning och workshoppar

I den inledande fasen av projektet kommer Femtastic, tillsammans med Studiefrämjandet, att arbeta fram ett metodmaterial, en manual och ett fortbildningsverktyg som hela förbundet kan använda sig av i arbete med unga och musik.

Under hösten ger sig Femtastic ut på workshopturnén Femtastic Youth. De ska besöka tio av Studiefrämjandets lokalavdelningar där de kommer att arbeta direkt med unga tjejer, men även föreläsa för Studiefrämjandets personal och kursledare. Från fredag till söndag är Femtastic på plats hos studieförbunden och helgerna kommer att avslutas med minikonserter med tjejerna som deltagit och Femtastics artister.

Se datum och platser för workshopturnén.

Kollektiv kraft

Målet är att 300 tjejer ska hitta till Studiefrämjandets musikverksamhet och att de trösklar som håller unga tjejer ute från replokaler, studior och scener ska slipas ner. Tanken är att skapa en trygg och kreativ miljö där även tjejer känner sig bekväma med att prova på saker som tidigare varit tydligt manligt kodade.

– Den unika lösningen på problembilden är att vara en kollektiv kraft som tjejer kan ansluta sig till och bli inspirerade av samt själva inspirera, säger Cecilia Östlund.

Projektet har beviljats 250 000 kronor i jämställdhetsstöd 2014 från Musikverket.

Femtastic har även fått stöd från Kulturstiftelsen för Femtastic Youth.

Fler jämställdhetsprojekt.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.