• Carl Michael von Hausswolff. Foto Dispatch/Flickr (CC)

  • Hästköttskandalen. Foto: John Snyder

  • Andreas Tilliander (TM404). Foto: Daniel Karlsson

  • Ur verket Speaker Swinging av Gordon Monahan.

  • Robert Piotrowicz. Foto: Tarje Lavik/Flickr (CC)

EMS firar 50 på Art's Birthday Party

Elektronmusikstudion, EMS, fyller 50 i år. Kom och fira på festivalen Art’s Birthday Party den 24–25 januari. Två fullmatade kvällar med elektronisk och experimentell musik. Fritt inträde!

Allt började den 17 januari för en miljon år sedan. Någon tappade av misstag en svamp i en hink med vatten och i och med det föddes konsten – åtminstone om vi får tro den amerikanska fluxus-konstnären Robert Filliou. 

Tre födelsedagar i en

EMS, Sveriges Radio P2 och Södra Teatern i Stockholm tillhör dem som har tagit Filliou på orden och har för vana att fira konstens födelsedag i januari. Detta genom att bjuda in till Sveriges största festival för ljudkonst och elektronmusik – Art’s Birthday Party.

Årets upplaga är extra festlig med hela tre födelsedagsfiranden i ett, förutom konsten firas EMS som fyller hela 50 år och festivalen själv som fyller 10.

På scen

Den artistiska spännvidden är stor med över 20 akter på flera scener. EMS presenterar fem av programpunkterna: 

Tid och plats

Art’s Birthday Party går av stapeln på Södra Teatern i Stockholm 24–25 januari, fri entré, åldersgräns 20 år. 

Kalaset direktsänds även i Sveriges Radio P2 för den som inte kan vara med och fira på plats.

Tider och hela programmet finns på P2:s webbplats. Du som har Spotify kan även lyssna på P2:s låtlista med flera av artisterna redan nu.

Radiofirande från den 17 januari

Den som ville fira konsten på dess riktiga födelsedag den 17 januari behövde inte hänga läpp. Sveriges Radio P2 tog med sig lyssnarna ut i Europa för en samsändning över satellit med firanden från bland annat Paris, Moskva, Wien, Lissabon, Bukarest, Berlin, Prag och Bryssel. Lise-Lotte Norelius, Daniel Araya och Ellen Arkbro från EMS medverkade i programmet.

Lyssna här

Kommentarer