Ela Orleans i studion på EMS.

Ela Orleans i studion på EMS. 

Ela Orleans hittar nya sätt att skapa på EMS

Varje år kommer nära 100 internationella gästtonsättare för att arbeta på Elektronmusikstudion, EMS. En av dem är Ela Orleans som arbetar med musiken till filmen Man av den svenska regissören Maja Borg. 


– Det här är en helt unik plats. Jag vet inte om det finns något liknande någon annanstans.

Ela Orleans kommer från Polen och inledde sin karriär med att göra musik till korta vinjetter för polsk tv. I dag bor och arbetar hon som frilansmusiker i Glasgow i Skottland. När hon var i Stockholm och spelade på Fylkingen för ett år sedan träffade hon två musiker som tipsade henne om EMS. Nu är hon själv på plats för att arbeta med sin musik.

– Hittills har jag framför allt samlat på mig massa ljud. Eftersom jag inte gör några fältinspelningar utan skapar alla ljud i studion är det otroligt att ha tillgång till den dygnet runt.



Sju timmar om dagen sju dagar i veckan

Hon arbetar intensivt sju timmar per dag måndag till söndag. Ibland på dagen, ibland på kvällen beroende på vilket instrument eller vilken studio hon bokat. Längre än så är ingen idé eftersom hon inte hör ljuden på samma sätt när hon suttit länge.

– Jag börjar alltid med en kaffe sedan går jag in i studion och testar ljud, i början handlar det främst om att experimentera och spela in. Jag tänker på musik ur olika aspekter hela tiden. Nu har jag projektet Man, men dyker det upp ljud som inte passar in i projektet har jag en ljudmapp på datorn där jag stoppar dem.



Ljud från EMS på nästa skiva

När hon samlat ihop tillräckligt med material börjar arbetet med att sätta ihop ljuden. Hon beskriver det som en långsam men öppen process. Hon arbetar intuitivt och aktar sig för att pressa fram något. I arbetet med Man är bild och musik tätt knutet till varandra och regissören Maja Borg har besökt studion flera gånger under veckan som gått.

Förutom filmmusiken arbetar Ela Orleans också med eget material, en hel del av ljuden hon spelat in på EMS kommer förmodligen att dyka upp på nästa album.

– Jag kommer att komma hem med tonvis av nytt material. Jag bygger upp ett helt bibliotek när jag är här.



Hittar nya sätt att skapa

Det passerar folk i fikarummet på EMS hela tiden, de flesta slänger bara i sig en kaffe och hälsar kort innan de går in i studion för att arbeta. Alla vill utnyttja tiden till max, en inställning som Ela Orleans delar. För en frilansare som är van vid fria arbetstider följt av någon veckas panik inför deadline har studiotiden på EMS lett till ett mer disciplinerat arbetssätt. Men det hon värderar högst är de nya kunskaper hon har fått.

– Det finns inte en chans i världen att jag kommer hinna utnyttja allt som erbjuds här, men allt finns uppdukat tillsammans med teknisk support så det är bara att botanisera och välja. Det är otroligt inspirerande och i lärandet hittar jag nya sätt att skapa. Jag pressar och utmanar mig själv hela tiden. Det är lite som att vara en månad på sitt eget privata mentalsjukhus där man tillåts vara precis hur galen man vill.

Mer läsning

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.