Maja Hageby och Linda Fuchs dansar queerdans. Personerna på bilden har inte deltagit i studien. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix 

Dansgolvet som fristad

I pardans är det i regel mannen som för och kvinnan som följer. Men det finns dansgolv där normerna ställs på ända. Svenskt visarkiv har dokumenterat svensk queerdans.

– Queerdans handlar om att ifrågasätta heteronormen. Att alla ska vara fria att välja sin egen roll och sitt eget uttryck och att ingen ska bli placerad i ett fack på grund av sitt kön, säger Anna Nyander, dansarkivarie på Svenskt visarkiv.

Vill bryta mot dansens könsroller

Som dansarkivarie är det hennes uppgift att dokumentera folklig dans i Sverige i dag. I det senaste projektet föll valet på queerdans, som inte är någon specifik genre utan snarare ett sätt att tänka kring dans. Huvudtanken är att bryta sig loss från de fasta könsroller som dans ofta präglas av. Det finns inga regler om vem som ska dansa med vem eller vem som ska föra.

– Om det är något som skiljer ut dagens pardans från tidigare årtionden så är det just queerdansen och dess politiska agenda. Därmed är den intressant att dokumentera och bevara för eftervärlden. Vad är queerdans? Varför behövs den? Vad vill utövarna med sin dans?

Frizon från heteronormen

Hösten 2012 inledde Anna Nyander en studie av queerdans inom fyra genrer – salsa, tango, lindy hop och polska. Gemensamt för många av utövarna, förutom intresset för dans, är att de upplever queerdansen som en fristad. Många vill komma bort från den heteronorm som finns i samhället i allmänhet och inom pardans i synnerhet.

– Det finns de som tröttnat på att bara följa eller föra och som vill lära sig båda delar, transpersoner som vill få vara sig själva, homosexuella som vill dansa med personer av samma kön och kvinnor som tröttnat på att vänta på att bli uppbjudna.

Unik dokumentation av queerdans

Dokumentationen består av filmad dans, en enkät med danseleverna, intervjuer med lärare och den information som arrangörerna tagit fram och använder i sin verksamhet.

Förhoppningen är att materialet ska bli en värdefull resurs för forskning inom dans- och genusvetenskap. Och intresset har redan märkts av. I juni fick Visarkivet besök av en amerikansk forskare som ville ta del av materialet.

– Oss veterligen finns det ingen liknande studie av queerdans i Sverige eller Norden. Dokumentationen är unik i sitt slag och öppen för alla att ta del av, avslutar Anna Nyander.

Läs mer

Artikel: Queerdans – om önskan att få vara den man är på dansgolvet av Anna Nyander och Elsa Stålner.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.