Daniela Nyström får pris för enastående pedagogisk gärning. (Foto: Stefan Hägglund)

Daniela Nyström får pris för enastående pedagogisk gärning. (Foto: Stefan Hägglund) 

Dags för utdelning av Framtidens musikpris

Vad är det som ligger bakom det svenska musikunderet? Hur skapas bredd och spets i svensk musik? Den 23 augusti delas Framtidens musikpris ut till de och dem som möjliggör ett rikt musikliv.

Den 23 augusti är det dags att dela ut Framtidens musikpris för andra gången. Vinnarna i tre kategorier tilldelas priset på Scenkonstmuseet i Stockholm. Värd för prisceremonin är Anna Edlund, förbundsordförande RUM (Riksförbundet Unga Musikanter). På plats för att dela ut priserna är Gunnilla Backman, sångerska, Katarina Henryson, sångerska och Lena Willemark, folkmusiker och sångerska.

Prisceremonin börjar klockan 13, följ den genom @Musikverket på Twitter.

Bästa ungdomsinitiativ

Elias Lang tilldelas priset för bästa ungdomsinitiativ för musikalen Pointed Tongue, som kretsar kring HBTQ-frågor och kampen mot homofobi. Elias Lang har själv arbetat med allt från att komponera musik och skriva manus till att sätta samman ensemblen och repetitioner.

Enastående pedagogisk gärning

Musikläraren och körpedagogen Daniela Nyström har fått en hel bygd att sjunga. Hennes verksamhet bjuder in mindre erfarna sångare med de mer rutinerade, på så sätt skapas personliga och musikaliska möten. För detta tilldelas hon priset för Enastående pedagogisk gärning.

Nyskapande innovativt projekt

Sallyswags nio medlemmar kommer från olika genrer, som dancehall, hiphop, jazz, oriental till afro och svensk folkmusik. Med musikalisk integritet och kvalitet vågar de bryta ny mark och mixa genrer på ett kreativt sätt. De tilldelas priset för Nyskapande innovativt projekt.

Uppmärksammar utvecklingsbehov

Framtidens Musikpris är instiftat för att lyfta fram behovet av barn och ungas möjlighet till utveckling, och att uppmärksamma de som möjliggör både bredd och spetskompetens i det svenska musiklivet.

Bakom priset står Riksförbundet Unga Musikanter i samarbete med Musikverket, Kulturskolerådet, Swedish Music Hall of Fame, SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare), Musikförläggarna, SYMF (Sveriges yrkesmusikerförbund), Svensk Scenkonst, Lärarförbundet, FST (Föreningen svenska tonsättare) och Stims promotionsnämnd.