Caprice Records återutger Christina Anderssons debutalbum från 1978.

Caprice Records återutger Christina Anderssons debutalbum från 1978. 

Christina Andersson sjunger Okudzjava och Brecht

Christina Andersson introducerade Bulat Okudzjavas visor för det svenska folket. Nu återutger Caprice Records hennes debutalbum.

Christina Andersson är skådespelare med engagemang bland annat på Dramaten och i tv-serien Längtans blå blomma, men hon är kanske mest känd som vissångare. 1978 skivdebuterade hon med ett album där hon sjunger visor av Bulat Okudzjava och Bertolt Brecht. Nu återutger Caprice Reocords skivan. Jean Billgren står för de musikaliska arrangemangen och Okudzjavas texter har översatts av Hans Björkegren.

Tonsättare med mycket gemensamt

Författaren och dramatikern Bertolt Brecht (1898–1956) är välbekant för den svenska publiken och flera av hans sånger har blivit klassiker, i tonsättningar av Kurt Weil och Hanns Eisler. Christina Andersson har själv spelat Polly i Tolvskillingsoperan av Brecht och på sin skivdebut framför hon bland annat Sjörövar-Jenny.

Okudzjava (1924–1997) är mer okänd i Sverige men var stor i sitt hemland Sovjetunionen och blev känd i hela Östeuropa. När han började sätta musik till sina dikter blev han snabbt populär och sångerna spreds på privata vägar, långt innan han fick spela offentligt och blev inspelad på skiva i hemlandet. Formellt är Brecht och Okudzjava olika, men har ändå mycket gemensamt –förankringen i vardagen, allmängiltighetheten, omutligheten och deras sociala patos.

Lyssna på Christina Andersson sjunger Bulat Okudzjava och Bertolt Brecht på Spotify och iTunes.