Skiss över gångbron vid Malmö Live. Bild: Malmö Förskönings- och Planteringsförening

Skiss över gångbron vid Malmö Live. Bild: Malmö Förskönings- och Planteringsförening 

Brobygge på EMS

Den nya gångbron i anslutning till Malmö Live är ingen vanlig bro. I 21 inbyggda högtalare spelas Kim Hedås senaste ljudkonstverk Via, skapad på Elektronmusikstudion, EMS, på Musikverket. 

Via är en tolv timmar lång komposition, uppbyggd av sekvenser där specialskriven musik för Malmö Symfoniorkester varvas med andra instrument och ljudinspelningar.

Att tonsätta en bro

Tonsättaren Kim Hedås har inspirerats av platsens funktion och arkitektoniska utformning. 48 ton tung och 38 meter lång går gångbron från Norra Vallgatan i Malmö över kanalen vid Universitetsholmen till det nybyggda konserthuset Malmö Live. Bron har ritats av det danska arkitektkontoret SLA.

– Bron är en förbindelse över vattnet, därav namnet Via. Men det är inte bara en övergång, det är också en plats som med sina bänkar uppmanar till paus och stillhet. Samtidigt ligger bron mitt i centrala Malmö med mycket folk i rörelse och intill en hårt trafikerad väg. Det ska bli spännande att se hur folk kommer att ta till sig musiken, om de bara kommer att passera eller stanna till och lyssna, säger Kim Hedås.

Musiken spelas dygnet runt, året om. Via avancerade faser, uppdelningar och loopar dröjer det sex veckor innan ett mönster i musiken hinner upprepas.

”Ett väldigt komplext system”

– Det kanske är helt galet med tanke på att många människor bara passerar förbi och lyssnar i två minuter, men för mig var det oerhört viktigt att musiken inte bara skulle stå på och spelas om och om igen. För att lyckas med det var jag tvungen att uppfinna ett väldigt komplext system.

Ytterligare en utmaning har varit att få musiken att fungera alla tider på dygnet, i alla väder.

– Att stå ensam på bron mitt i natten och lyssna är något helt annat än att stå där i rusningstrafik, på samma sätt är det en helt annan upplevelse en solig sommardag jämfört med mitt i en snöstorm. Dessutom påverkas upplevelsen av var på bron du befinner dig och hur du rör dig. Musiken är rörlig – den förflyttas i både tid och rum.

Endast möjligt på EMS

Det längsta avståndet mellan högtalarna är 46 meter och som lyssnare hör du aldrig samtliga högtalare samtidigt. Rörelsemönstret – den väg du väljer att gå över bron och den takt du rör dig i – styr hur du upplever musiken. Och eftersom vi alla rör oss på vårt sätt blir varje upplevelse unik.

Att skriva tolv timmars musik för 21 högtalare kräver avancerad studioutrustning – och tid. Via är ett mastodontprojekt som har tagit ett och ett halvt år att slutföra och det skulle inte ha varit möjligt om det inte vore för Elektronmusikstudion, menar Kim Hedås.

– Utrymmet, utrustningen och tiden som har krävts kan jag inte få någon annanstans än på EMS.

Invigning i Malmö 3 juni

Ljudkonstverket är en del i en större konstsatsning med bland annat nya skulpturer och textkonst i området kring Malmö Live. Kim Hedås Via är beställd av Malmö Förskönings- och Planteringsförening, i samarbete med Malmö stad. Den 3 juni premiärvisas flera av verken och invigningen är öppen för alla.

Tid: onsdag den 3 juni kl 13:30
Plats: samling vid bastion Älvsborg, Norra Hamngatan, Malmö

Mer läsning

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.